Despre previziunile lui se spune că unele sunt de-a dreptul șocante, altele mai puțin. Renumele “profetului adormit” – cum a fost supranumit, deoarece făcea profeţiile dintr-o stare de transă, asemănătoare cu somnul) a fost consacrat de către New York Times, care într-un articol publicat la data de 9 octombrie 1910 vorbea despre “Illiterate Man Becomes a Doctor When Hypnotized. Americanul Edgar Cayce mai este catalogat şi drept “unul dintre cele mai misterioase personaje ale secolului XX”.
Va fi distrusă?
Pentru a ușura modalitatea de a înțelege ceea ce a vrut să sugereze profetul American de-a lungul timpului, unii dintre cei preocupaţi de acest domeniu au alcătuit un top 10 cu cele mai impresionante preziceri ale sale.
Astfel: 1. Ce mai mare parte a Europei se va schimba într-o clipă, Japonia se va scufunda, iar în zona de est a SUA va apărea un nou teritoriu; 2. Se va produce o schimbare a polilor, astfel acolo unde era un climat rece va fi mai cald și acolo unde era un climat subtropical se va transforma într-unul tropical; 3. Va veni un moment în care Soarele va fi negru. Acela este momentul trezirii spirituale a omenirii; 4. Orașul scufundat Atlantida va fi descoperit lângă Bimini; 5. Doar celor cu adevărat spirituali li se vor deschide porțile acestui oraș impresionant; 6. O nouă știință se va dezvolta pe latura spiritualității. Astfel, oamenii vor acorda mai multă atenție fenomenelor spirituale și le vor ignora pe cele materiale; 7. Un “oraș de aur” va fi descoperit în Deșertul Gobi. Va avea un templu, mașini electrice și locuitorii lui vor avea puteri magice; 8. New York-ul va dispărea, probabil că se va scufunda la fel precum Japonia; 9. Coasta de vest a Americii va fi distrusă și orașe precum San Francisco sau Los Angeles nu vor mai exista; 10. Va veni o vreme când toți indivizii se vor trezi și abia atunci se vor putea considera responsabili unul față de celălalt. Mai multe descoperiri arheologice vor schimba perspectiva asupra modului de viață, însă, aceste descoperiri vor veni atunci când omul se va dezvolta mai mult pe latura spirituală. Până atunci singurul scop real trebuie să fie trezirea colectivă.
Toată viaţa
Prezicerile lui Cayce despre viitorul omenirii şi nu numai sunt însă mult mai complexe. “Visurile sunt răspunsurile de azi, la întrebările de mâine”, obişnuia să spună profetul American, născut în 1877, într-o familie de fermieri săraci din statul Kentucky. După vârsta de şapte ani începe să le povestească părinţilor săi despre viziunile ciudate pe care le avea. Şi despre capacitatea sa de a intra în legătură cu persoane decedate de curând. Părinţii, îl sfătuiesc să citească Biblia, lucru pe care Edgar îl va face pentru toată viaţa!
La vârsta de 23 de ani, îşi pierde vocea din cauza unei ciudate crize de laringită. Acceptă intervenţia unui medic ambulant ale cărui tratamente se bazau pe hipnoză, iar ceea ce a urmat a uimit lumea: tânărul vorbea normal în timpul stării de transă, şi-a prezis singur tratamentul (şi anume acela de a creşte presiunea sanguină din zona gâtului şi, mai mult, s-a autovindecat în văzul a zeci de persoane, după ce şi-a concentrat nivelul sanguin din laringe până când pielea căpătase, conform martorilor oculari, culoarea roşu-aprins. Ştirea a facut înconjurul ţării lumii, el  devenind peste noapte un vizionar. Era asaltat de oameni care doreau să afla numerele câştigătoare de la loterie, locurile în care pot săpa după comori, şi multe altele.
A văzut
Cayce a anunţat că nu îi va ajuta decât pe bolnavi şi pe cei cu probleme reale. Profeţiile de început ale lui Cayce s-au concentrat pe cele de natură medicală şi de oferire a unor tratamente neortodoxe şi neconvenţionale. Mass media este cea care l-a ”propulsat” drept ultimul profet al omenirii. Probabil că nu ar fi atras atenţia asupra sa dacă nu ar fi creat controverse prin profeţii în care vorbeşte despre Atlantida, cutremure, piramide sau reîncarnare.
Profeţiile sale atrag multora atenţia mai ales prin volumul lor uriaş: 14.256. Toate se află în arhiva Association for Research and Enlightment (A.R.E), unde sunt studiate şi analizate. În "somnul" său impus, americanul se pare că a ”văzut” capitole importante cu care s-a confruntat umanitatea, cum ar fi marea criză economică de la sfârşitul anilor ’20, Al Doilea Război Mondial, ori moartea unor preşedinţi (în 1939 a prevăzut că vor pieri doi preşedinţi în funcţie; Roosevelt s-a stins în 1945, iar Kennedy a fost asasinat la Dallas, în 1963). După ce ieşea din transă răspundea întrebărilor şi oferea soluţii celor care erau de faţă. Vorbele lui erau stenografiate, lucru ce a facilitat, mai tarziu, transcrierea lor pe CD-uri.
Cayce avea propria teorie despre sfârşitul lumii. Astfel el spunea ca “Bătălia Armaghedonului” începe încă din 1999, numai că nu se va manifesta ca un război pe Pământ, aşa cum îşi închipuie foarte mulţi. De fapt, va fi o luptă spirituală între “forţele superioare ale lumii” şi “forţele inferioare ale întunericului”, încleştare ce va dura 1.000 de ani. Din punctul de vedere al profetului, bătălia Armaghedonului va fi mai greu de observat pentru oameni, cel puţin în stadiul iniţial.
Ultima profeţie
Interesant este faptul că vizionarul american a vorbit despre schimbările climei cu zeci de ani înainte ca oamenii de ştiinţă să abordeze această problemă. “Ceea ce este astăzi linia de coastă a multor ţări va deveni fundul oceanului. Chiar şi multe câmpuri de luptă ale prezentului vor deveni oceane, mări, golfuri”…
În 1936, Cayce a prezis că Atlantida, continentul scufundat, va reveni la suprafaţă, iar ”primele semne vor deveni vizibile în apropiere de Bahamas, în zona insulei Bimini”. 32 de ani mai târziu, un pilot american a descoperit în zona amintită, aproximativ la o milă de coastele Insulei Bimini, un drum pietruit, parte a unui complex de anvergură…Specialiştii în domeniu menţionează că nu toate profeţiile sale s-au îndeplinit. Toate prezicerile lui au avut loc între anii 1925 şi 1945.
La 1 ianuarie 1945, Cayce făcea o ultimă profeţie: cea prin care îşi anunţa moartea. S-a stins din viaţă lănsând în urmă zeci de însemnări. Transele şi  viziunile lui nu pot fi explicate nici în ziua de azi.