Elevul începuse să caute sponsorizări pe cont propriu, ajutat de profesori, pentru a ajunge la cele două olimpiade internaţionale.

Iată că, nici de data aceasta, David Turturean nu a dezamăgit. Olimpiada Internațională de Astronomie din Sri Lanka, aduce acasă medalia de aur. Acesta s-a clasat pe primul loc din cei 83 de participanți din 22 de țări.

 

„Mă pregăteam să vă povestesc ce mai face David Turturean, verișorul meu pentru care sute de oameni au donat peste 4.000 EURO, pentru ca el să meargă la olimpiadele de astronomie și astro-fizică în Sri Lanka și China. Mă pregăteam să vă povestesc că a fost ziua lui, a împlinit 16 ani, că a fost la Bruxelles, într-o vizită oficială, unde el și încă un coleg au fost felicitați de oficiali pentru performanțe. Că au zburat zilele trecute spre Sri Lanka, pentru olimpiadă, și să îi ținem cu toți pumnii.

 

Nu m-am gândit neapărat la el în timpul olimpiadei, mi-a ieșit din minte. Dar s-a întâmplat să mă uit la un documentar despre Einstein în care m-am prins cât de puține înțelesesem din viața acestui geniu. Și am trimis binecuvântări către toți cei care fac muncă intelectuală remarcabilă, de pretutindeni. Azi a avut loc anunțul rezultatelor și festivitatea de premiere.

Sunt în drum spre Suceava. După ce am moțăit puțin, îmi revin din visul foarte lucid și mă uit la telefon. Mă sunase Elena Turturean, mătușa mea. O sun înapoi. Vorbise cu el prin mesaje. David îi dădea statusul de la festivitatea de premiere. Își aștepta cu emoție diploma – oricare ar fi fost ea. E acel moment în care, cu cât își aude numele mai târziu, cu atât mai bine.

 

<<Mama, au trecut de diplomele de participare… Avem clar medalie.>>

<<Mama, a trecut de bronz…!>>

<<Mama, au trecut de argijt>> – nu mai putea să mai scrie.

Pauză.

<<Bănuiesc că deja ai aflat>>.

 

Da, aflase tot prin sms, de la profesorul care i-a însoțit. <<Plângeți și bucurați-vă, aveți un copil extraordinar.>>

 

E real! România a luat medalia de aur la Olimpiada Internațională de Astronomie din Sri Lanka. David aduce acasă medalia, din 83 participanți din 22 țări. Pentru el, munca lui și toate obstacolele pe care le-a depășit – toată admirația și mă simt onorată că fac parte din familia lui. Pentru toți cei care au donat pentru a face participarea lui posibilă: mă înclin! MULȚUMESC!!”, a scris pe pagina sa de Facebook Ema Barbă, verișoara lui David Turturean.

 

Eforturile oamenilor nu au fost în zadar. Aceștia au reușit să strângă banii necesari și să-l trimită pe David la olimpiada internațională din Sri Lanka, unde a câștigat medalia de aur.

Felicitări, David!!