Evenimentul Zilei > International > David Petraeus a fost învestit director al CIA
David Petraeus a fost învestit director al CIA

David Petraeus a fost învestit director al CIA

Generalul american recent trecut în rezervă David Petraeus a depus, astăzi, jurământul în calitate de director al Agenţiei Centrale de Informaţii a SUA (CIA), într-un moment în care linia de demarcaţie dintre agenţia de spionaj şi armata americană este tot mai puţin sesizabilă pe fondul luptei împotriva militanţilor islamişti, scrie Reuters.

David Petraeus, 58 de ani, care pe parcursul a 37 de ani de carieră militară a devenit unul cele mai importante nume din armata americană, a depus jurământul de preluare a funcţiei la Casa Albă, în cadrul unei ceremonii prezidate de vicepreşedintele Joe Biden.

Preşedintele Barack Obama l-a desemnat pe Petraeus la conducerea CIA în contextul unor schimbări majore la nivelul echipei sale de securitate naţională, în urma cărora Leon Panetta a renunţat la şefia CIA pentru a prelua portofoliul apărării de la Robert Gates, care s-a pensionat.

Petraeus este recunoscut pentru rolul decisiv pe care l-a jucat în războiul din Irak, dar şi pentru că a pus în mişcare noua strategie a lui Obama pentru Afganistan, menită să estompeze elanul insurgenţei talibane şi să stabilească şi cadrul pentru o retragere graduală a trupelor americane, scrie agenţia britanică, preluată de Agerpres.

Pe de altă parte, David Petraeus preia conducerea CIA cu mai puţin de o săptămână înainte de comemorarea a zece ani de la atentatele din 11 septembrie 2001 de la New York şi Washington, ce au antrenat practic SUA într-un război de durată împotriva al-Qaida şi a aliaţilor islamişti ai acesteia.

La ceremonia de retragere din viaţa militară activă, săptămâna trecută, ultima zi în care Petraeus a fost văzut în uniformă, el a avertizat membrii Congresului să nu reducă fondurile alocate apărării pe fondul eforturilor de diminuare a deficitului bugetar enorm.

Publicat in categoriile: International
Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News
Accesează: