Evenimentul Zilei > Social > David Grossman propune un roman-manifest antirăzboi
David Grossman propune un roman-manifest antirăzboi

David Grossman propune un roman-manifest antirăzboi

"Pînă la capătul pămîntului", desemnată "Cartea anului 2011 în Franţa", stă sub semnul morţii fiului autorului în al doilea război israeliano-libanez şi va apărea în curând în librăriile din România.

David Grossman este unul dintre cei mai apreciaţi scriitori israelieni, cunoscut co mentator al politicii Israelului faţă de Palestina şi militant pentru acceptarea Palestinei ca stat.
Volumul de faţă, început în 2003, dar lansat câţiva ani mai târziu, în 2008, a fost recompensat şi cu prestigiosul premiu Médicis Étranger.
Scriitorul a povestit despre felul în care romanul a fost afectat de moartea fiului său.

"Am început să scriu această carte în mai 2003, cu o jumătate de an înainte ca fiul meu cel mare, Yonatan, să-şi încheie stagiul militar obligatoriu şi cu un an şi jumătate înainte de înrolarea fratelui său mai mic, Uri. Amândoi au făcut parte din trupele de tanchişti. Uri cunoştea îndeaproape subiectul şi perso najele cărţii. De fiecare dată când vorbeam cu el la telefon sau când venea acasă în permisie, mă întreba ce mai e nou în carte şi ce s-a mai întâmplat în vieţile personajelor («Ce le-ai mai făcut săptămâna asta?» era întrebarea lui permanentă). În calitate de soldat, şi-a petrecut cea mai mare parte a timpului în Teritoriile Ocupate, făcând gărzi, patrulând, luând parte la ambuscade, lucrând în punctele de control, iar uneori îmi povestea câte ceva din experienţele pe care le trăia acolo. Aveam presimţirea – mai bine zis speranţa – că această carte pe care o scriam avea să-l protejeze. Pe data de 12 august 2006, cu doar câteva ore înainte de sfârşitul celui de-al doilea război israelianolibanez, Uri a fost ucis în sudul Libanului. (…) După încheierea perioadei de doliu m-am întors la carte. În cea mai mare parte, ea era deja scrisă. Ce s-a schimbat, mai presus de toate, a fost ecoul realităţii sub influenţa căreia am scris finalul", a explicat Grossman.
Amintirea ca salvare
Această tragedie personală seamănă cu povestea cărţii. Eroina este Ora, care îşi vede viaţa răvăşită atunci când fiul ei, Ofer, se oferă voluntar întro misiune periculoasă, deşi îşi terminase stagiul militar.
Ora pleacă într-o călătorie cu un prieten, Avram, şi îi povesteşte acestuia despre fiul său, ca şi când pomenirea continuă a lui Ofer l-ar păzi de pericole.
"Grossman ţese elementele esenţiale ale vieţii private în tapiseria istoriei şi creează o panoramă de o forţă emoţională covârşitoare, o capodoperă bine strunită, o poveste scrisă cu pasiune, ale cărei personaje pline de viaţă sunt conturate extraordinar de clar. Acesta este unul din rarele romane care îţi dau impresia că ar putea schimba lumea“, se precizează în "New York Times Book Review".

Publicat in categoriile: Social
Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News
Accesează: