David Cameron a picat testul de istorie a Marii Britanii la show-ul lui Letterman

David Cameron a picat testul de istorie a Marii Britanii la show-ul lui Letterman

Premierul britanic David Cameron a gafat de mai multe ori aseară în timpul emisiunii cunoscutului moderator TV american David Letterman, care l-a supus unui chestionar de genul "Vrei să fii miliardar" privind istoria şi cultura Marii Britanii, comentează presa britanică.

Filmările s-au desfăşurat la New York, unde Cameron participă la cea de-a 67-a sesiune a Adunării Generale a Naţiunilor Unite. Cameron este primul premier în funcţie invitat la emisiunea lui Letterman.

Primul ministru britanic a apărut în studiou sub acordurile cunoscutului cântec patriotic "Rule Britannia!" Din capul locului, Letterman l-a avertizat pe Cameron că îi va pune "întrebări stupide americane" şi l-a întrebat cine este autorul melodiei.

Nu prea sigur pe el, şeful executivului de la Londra a numit un compozitor celebru englez de la sfârşitul secolului XIX începutul secolului XX, Edward Elgar, dar răspunsul său a fost greşit. Cunoscutul om de televiziune l-a corectat, spunându-i că muzica faimosului cântec, asociat cu victoriile marinei britanice în diverse războaie, a fost scrisă în 1740 de Thomas Augustine Arne pe un poem al lui James Thomson.

Ne puteți urmări și pe Google News

Apoi, moderatorul i-a cerut premierului să traducă din latină în limba engleză sintagma "Magna Charta" -un document emis în Anglia în 1215. Prin această Cartă se urmărea îngrădirea puterii regelui în scopul eliminării abuzurilor comise de monarh sau de reprezentanţii săi direcţi, precum şi garantarea unui număr de drepturi pentru toţi cetăţenii. Forma sa completă este Magna Charta Libertatum.

Cameron, absolvent al celebrului colegiu Eton şi al Universităţii Oxford, a numit corect anul adoptării documentului, care a pus fundamentele democraţiei britanice, dar nu a putut să traducă în mod corect "magna charta".

În pofida gafelor sau poate pentru a le evidenţia, Letterman a remarcat, între altele, că David Cameron vorbeşte cu accentul aristocraţilor englezi, care se învaţă în şcolile private şi este un semn al apartenenţei la clasele superioare. În acest context, vedeta tv i-a amintit interlocutorului său că este deseori acuzat că ar fi departe de popor.

"Da, în momentul de faţă nu sunt foarte popular", a recunoscut sincer Cameron, referindu-se la căderea în sondaje a guvernului său pe fondul măsurilor impopulare de austeritate şi de reducere a cheltuielilor bugetare.