Evenimentul Zilei > Social > „Datoria suedeză” încă mai lovește bugetul de stat
„Datoria suedeză” încă mai lovește bugetul de stat

„Datoria suedeză” încă mai lovește bugetul de stat

Superficialitatea cu care s-a tratat, în urmă cu 15 ani, problema datoriei suedeze din perioada interbelică a dus la amenințarea ca statul român să riște să fie executat silit acum.

Iată ce scria EVZ în 2000: Ministrul de stat Mircea Ciumara s-a întâlnit, ieri, cu reprezentanții partidelor politice pentru a decide asupra uneia dintre posibilele soluții de achitare a datoriei către Suedia. Datoria României există din 1929, în contul unui împrumut sub formă de bonuri de tezaur făcut de statul român. Suedia asimilează însă aceste datorii și valoarea bunurile cetățenilor suedezi din România, naționalizate de statul român în 1940, precum și anularea abuzivă a contractelor de concesiuni de către partea română. Cea mai mare divergență în negocierea datoriei o reprezintă, la ora actuală, cuantumul acesteia, estimat la aproape 4 miliarde de dolari.

INFO

Beneficiind de naționalitatea suedeză, Ioan și Viorel Micula au câștigat la Tribunalul Internațional o dispută de 82 de milioane de euro. Afaceriștii au vrut să execute statul român.

CV

Materialul este semnat de Oana Pătrăulescu, unul din sutele de reporteri care au trecut prin școala de presă a EVZ.