Datoria publică a Republicii Moldova crește pe zi ce trece. În curând va ajunge la 100 de miliarde de lei

Chișinău / Sursa foto: Dreamstime

În primele patru luni ale acestui an, datoria publică internă și externă a crescut cu circa 4,37 miliarde lei.

Împrumuturile noi din partea UE pentru Moldova cresc în continuare. Aceasta după ce Comisia pentru bugete din Parlament au votat unanim acceparea unei asistențe macrofinanciară de 145 de milioane de euro.

Comisia Europeană va acorda Republicii Moldova un nou împrumut, sub forma unei asistențe macrofinanciare. Din această sumă, 100 de milioane de euro va fi acordat țării noastre sub formă de împrumut. Oficialul, Siegfried Mureșan, a mai precizat că a cerut ca procedurile în cazul acestui pachet de sprijin să fie accelerate.

„Am solicitat colegilor din Comisia pentru bugete să avizăm decizia de asistență în forma propusă de Comisia Europeană și să nu depunem niciun amendament. În același timp, am cerut Comisiei pentru comerț internațional – comisie decidentă pe acest proiect legislativ – să procedeze la fel și să voteze propunerea Comisiei Europene fără amendamente.”

Dublarea datoriei – provocare pentru Guvern

După decizia luată în ianuarie de a se majora cu 145 milioane de euro asistența macrofinanciară a Republicii Moldova, europarlamentarul Siegfried Mureșan spunea că din 145 de milioane de euro, circa 45 milioane vor fi acordate sub formă de granturi, iar 100 de milioane de euro – sub formă de împrumuturi în condiții favorabile de finanțare.

Încercarea de a afla mai multe detalii de la Guvern: condiții de împrumut, dobândă, perioadă nu a dat rezultat. Purtătorul de cuvânt al Ministerului Finanțelor, Cristina Nicolau, nu a răspuns, deocamdată, solicitării.

Confirmăm că acești bani se alătură la datoria externă și internă a Moldovei. Pe an ce trece, aceasta se mărește.

2019 – datoria țării s-a dublat

2021 -  partenerii au alocat peste 9 miliarde de lei

2022 – partenerii au alocat 17,7 miliarde de lei, dintre care 13,2 miliarde sunt împrumuturi.

Cert este că aceste împrumuturi trebuie să fie rambursate, dar nu se știe în ce condiții și în ce perioadă. Cetățenii sunt cei care vor trebuie, fiecare în parte, să contribuie prin taxe și impozite pentru a plăti dobânzile pentru împrumuturile interne și externe.

La 30 aprilie 2023, soldul datoriei publice se ridica la 99,03 miliarde lei. Și acum să ne amintim despre inflația record și scăderea cu 6% a PIB-ului.