Din cauza crizei economice care pune, încet, dar sigur, stăpânire pe România, tot mai multe companii se văd nevoite să renunțe la sute de angajați.
În următoarele săptămâni, autoritățile estimează că peste 4,000 de angajați își vor pierde locurile de muncă. Criza lovește în toate industriile, iar specialiștii în resurse umane susțin că, până la finalul anului în curs, aproape 20% din totalul angajaților din România vor avea de suferit.
Potrivit datelor puse la dispoziție de autorități, le la începutul anului și până acum, mai bine de un milion de români și-au pierdut locurile de muncă. Din cuuza pandemiei, patronii au ajuns în punctul în care au fost nevoiți să întrerupă activitatea sau să o oprească complet, multe firme intrând în faliment.
„Numărul de disponibilizați este mult mai mare și continuă să crească în fiecare zi în zona întreprinderilor mici și mijlocii, unde dispar cu zecile de mii locurile de muncă, ei nu urmează acele proceduri care să ducă la notificare a numărului de disponibilizați”, a declarat Dumitru Costin, președinte al Blocului Național Sindical, potrivit știrileprotv.ro.
Grav este că pandemia a produs șocuri în industriile care ar putea să ajute economia să își revină
„În momentul de față avem ceva mai mult de 350.000 de angajați, cred că numărul a scăzut în ultima vreme, că ne duceam spre 400.000. Din păcate, au fost destul de multe disponibilizări și în domeniul construcțiilor și din păcate acest număr va scădea dacă antreprenorii nu vor avea contracte”, susține Cristian Erbașu, antreprenor:
Criza sanitară a lovit crunt și în fabricile de articole de îmbrăcăminte. Prin urmare, în Dolj, Harghita sau Olt aceste companii și-au anunțat angajații că le vor întrerupe contractele.
„Industria de confecții pentru că piața de retail, nu numai în România, dar la nivel global a scăzut semnificativ și atunci cererile pentru producție sunt mult, mult mai mici”, mai susține Dumitru Costin.
„Să nu uităm că România, din punct de vedere al industriei textile, a fost dintotdeauna un mare exportator, adică case mari de modă, case mari de fashion au venit și au produs și au fabricat aici produsele”, a declarat Aida Chivu, specialist în resurse umane.