Mandatul actualului Parlament din Republica Moldova expiră la 30 noiembrie.

Potrivit prevederilor Constituției, alegerile parlamentare se desfășoară în cel mult trei luni de la expirarea mandatului. Parlamentul este ales pentru un mandat de 4 ani. Ultimul scrutin parlamentar a avut loc la 30 noiembrie 2014. 

De la tribuna Parlamentului, Andrian Candu a anunțat că ziua alegerilor a fost stabilită în februarie pentru ca toți cei implicați în procesul electoral să reușească să se pregătească, în condițiile în care vom avea un nou sistem mixt de vot.

„Sunt circumscripții nominale şi în afara ţării. Comisia Electoral Centrală are nevoie de timp pentru a organiza o campanie de informare. Vrem să avem timp suplimentar și pentru Guvern şi Parlament ca să-şi desfăşoare activitatea deplin până la sfârşitul sesiunii. Vrem să oferim timp suplimentar şi opoziţiei mai ales extraparlamentare să se pregătească", a declarat Andrian Candu, preşedintele Parlamentului.

Igor Dodon: „Guvernarea democrată și-a trădat frica față de rezultatul alegerilor”

La scurt timp după hotărârea deputaților privind data alegerilor parlamentare, președintele moldovean, Igor Dodon a venit cu o reacție.

„Prin decizia de a fixa data alegerilor tocmai în februarie anul viitor, în loc de noiembrie sau decembrie anul curent, guvernarea democrată și-a trădat frica de rezultatul alegerilor și disperarea politică în care se află. Însă faptul că alegerile vor avea loc în sezonul de iarnă, le va reduce și mai mult din puținele procente pe care le aveau. Nu e prima dată cînd eurounioniștii cad în groapa pe care au săpat-o pentru alții”, afirmă președintele Dodon.