Expoziția eveniment „Cu gândul la Paul...”, de la Galeria Romană, dedicată unui prieten care a adus lumină în viețile multor semeni
Nimic nu poate fi mai frumos, mai emoționant decât strângerea laolaltă a multor oameni în numele prieteniei și al prețuirii pentru un alt om. Amintirea maestrului Paul Gherasim i-a adus laolaltă pe mulți iubitori de artă, marți seară, de Sfântul Nicolae, la Galeria Romană. Artiști, critici de artă, actori, oameni importanți, dar, dincolo de toate aceste „titluri”, cel mai prețios a fost acela de prieten.
Cu această expoziție, Emil Ene, cel care a lucrat cu tot sufletul la realizarea evenimentului, a continuat să dăruiască bucurie, așa cum făcea maestrul Paul Gherasim atunci când organiza expoziții de artă, mai ales în preajma Sărbătorilor.
„În primul rând, doresc să-i mulțu mesc lui Dumnezeu pentru că m-a ajutat să duc la bun sfârșit acest gând. În nume personal, doresc să dedic expoziția, în semn de prețuire, prietenului și mentorului meu pictorul Paul Gherasim. Totodată, doresc să dedic această expoziție partenerei mele Monica Andronic, fiicei mele Claudia Ene, Mariei Dragu și, nu în ultimul rând, dumneavoastră, iubitorii de artă și prieteni ai Galeriei Romane. Vă mulțumesc dumneavoastră pictorilor participanți, pentru sprijinul și disponibilitatea de a face posibil evenimentul, în memoria prietenului nostru Paul Gherasim”, a spus Emil Ene. 28 de pictori expun în cadrul expoziției „Cu gândul la Paul...”. Cei prezenți la vernisaj, într-un număr impresionant, au trăit cu sentimentul că sunt acompaniați de dragostea maestrului Paul Gherasim.
FOTO:Monica Andronic, alături de prietenii lui Paul Gherasim
Comuniunea artiștilor
Despre comuniune s-a vorbit. Vladimir Bulat, istoric de artă, a vorbit despre începutul prieteniei sale cu Paul Gherasim. „L-am cunoscut la biserica Stavropoleos. Istoricul a remarcat tocmai comuniunea la care a ajuns Grupul Prolog. „Expoziția de față nu s-a dorit o dare de seamă. Ideea acestei expoziții, care îi aparține aproape exclusiv lui Emil Ene, era să reconstituie atmosfera, dacă vreți, și din perspectivă istorică, a ceea ce a însemnat personalitatea lui Paul Gherasim, nu doar dedicată, evident, Grupului Prolog, ci întregii atmosfere și, dacă vreți, întregii înlănțuiri umane pe care a construit-o Paul Gherasim în jurul său”, a adăugat istoricul de artă.
Cel care vedea
Istoricul de artă Petre Guran a emoționat asistența cu înțelegerea și explicarea „străvezimii” maestrului. „Pe el, într-un fel, la credință l-a adus experiența estetică, l-a adus meseria lui de pictor, acest antrenament «în văzut», «în vedere», «în privire»”. Paul Gherasim a mai făcut prietenilor săi un dar copleșitor. „Paul Gherasim este, poate, dovada vie că există un resort ultim în ființa umană, care face ca atunci când simte, începe să perceapă pierderea în hățișul discursului ideologic, îi dă energia să se recaute și să găsească drumul către destinul primar al omului, care este Îndumnezeirea. Poate, moștenirea cea mai importană pe care trebuie să o exploatăm este cum trăiești înainte de a face pasul fizic, pasul acesta biologic către lumea cealaltă, cum îți trăiești aici, jos, Dumnezeirea și, mai ales, cum o comunici celorlați. Aici începe adevărata exegeză a lui Paul Gherasim: contribuția lui este aceasta: comunicarea către aproapele a experienței Îndumnezeirii”, a încheiat Petre Guran.
Expoziția merge la Chișinău
Emil Ene a făcut marți seară un anunț important: „Cândva, demult, domnul Paul îmi spunea că și-ar dori o expoziție de artă românească la Muzeul din Chișinău. Această dorință a domnului Paul s-a înfăptuit în această seară. Mulțumită domnului Teodor Sbârnea, prezent aici, director al Muzeului de Artă din Chișinău, a propus ca această expoziție să meargă mai departe la Chișinău. După 21 ianuarie 2017”, a spus emoționat Emil Ene. Tot de Sfântul Nicolae, la Galeria Romană, a fost lansat și volumul „Murmurul poeziei”, realizat de Paul Gherasim și Marius Pandele. O carte la care maestrul a lucrat în ultimele luni ale vieții sale. O carte-poem în imagini care vorbesc despre o mare dragoste a lui Paul Gherasim: țăranul român, credința țăranului român, înțelepciunea țăranului român.
Expoziția este deschisă până pe 21 ianuarie 2017, iar programul de vizitare este: luni-vineri: 10:00-18:00, sâmbătă: 10:00-15:00, la Galeria Romană, B-dul Lascăr Catargiu nr.1, Bucureşti.