Daraban (CCIR): Comerţul cu SUA ar putea fi revigorat cu produse agricole

Daraban (CCIR): Comerţul cu SUA ar putea fi revigorat cu produse agricole

Comerţul bilateral între România şi Statele Unite ale Americii a scăzut anul acesta comparativ cu 2015, ceea ce indică nevoia de a lucra mult mai mult pentru a dezvolta relaţiile economice între cele două părţi, a declarat Mihai Daraban, preşedintele Camerei de Comerţ şi Industrie a României (CCIR), în cadrul unui forum de specialitate.

Potrivit acestuia, comerţul bilateral se concentrează în trei sectoare, precum calculatoare şi electronică, echipamente de transport şi maşinării, în timp ce produsele din agricultură şi alimentaţie aproape că nu există. 

“Conform datelor Ministerului Economiei, schimburile bilaterale dintre România şi Statele Unite în primele şapte luni din 2017 ajung la aproape un miliard dolari. Exporturile României în SUA reprezintă 557 milioane de dolari, iar importurile - 362 milioane de dolari. Comparând cu anul trecut, sunt niveluri mai mici la importuri şi exporturi, ceea ce ar indica nevoia celor două ţări de a lucra mult mai mult pentru a creşte comerţul bilateral. Acesta se concentrează în 3 sectoare, precum calculatoare şi electronică, echipamente de transport şi maşinării, în timp ce produsele din agricultură şi alimentaţie aproape că nu există”, a spus ieri Mihai Daraban, în cadrul forumului “Virtual US-EU-AGRO-FINANCE for Southeast Europe”, organizat de Camera de Comerţ şi Industrie a României.. 

Potrivit acestuia, Parteneriatul Transatlantic pentru Comerţ şi Investiţii (TTIP) ar atrage mai multe investiţii americane în agricultura românească. 

"La nivelul lunii septembrie, SUA se află pe locul 11 în topul ţărilor care investesc în România, ceea ce reprezintă 2,34% din totalul investiţiilor străine. Conform Eurostat, în România sunt 6.500 de companii care exportă în afara UE, dintre care mai puţin de 1.000 exportă în SUA, număr care este foarte mic comparativ cu potenţialul. Ar trebui acordată o atenţie mai mare parteneriatului negociat între UE şi SUA, ceea ce ar atrage mai multe investiţii în agricultura românească şi să stimuleze comerţul dintre cele două ţări”, a mai afirmat preşedintele Camerei de Comerţ.

O direcţie spre care trebuie să mergem este ca firmele din străinătate să ajungă să producă în România acele bunuri căutate de cei mai mulţi români. “Aici trebuie apăsată pedala, în cadrul INDAGRA vedeţi echipamente, utilaje produse în SUA care funcţionează foarte bine în agricultura românească şi care ne-am dori într-un fel sau altul să fie produse în România”, a precizat Mihai Daraban.