Danny Foster, prezentatorul emisiunii "Inginerii extreme", a explicat cum poate fi privită lumea prin arhitectură.
Danny Foster străbate lumea în lung şi în lat pentru a descoperi cele mai impresionante structuri realizate de mâna omului. Toate acestea le prezintă la Discovery Channel, în emisiunea "Inginerie Extremă". Ceea ce este cu adevărat inedit la prezentator este faptul că nu se rezumă doar la aspectele tehnice ale proiectelor pe care le descoperă alături de telespectatori, ci le pune şi într-un context socio-cultural. Arhitectul Danny Foster a lucrat şi la un film documentar, difuzat în şase părţi, "Rising: Rebuilding Ground Zero", ce s-a concentrat pe proiectul care înlocuieşte turnurile gemene atacate la 11 septembrie 2011 şi a beneficiat de colaborarea lui Steven Spielberg. Prezentatorul a împărtăşit câteva gânduri despre ce se ascunde în spatele unei clădiri şi ce înseamnă pentru el Ground Zero.
EVZ: Cum a fost să lucrezi cu Steven Spielberg? Danny Foster: A fost senzaţional. "Rebuilding Ground Zero" a fost o serie de şase episoade pe care eu am făcut-o împreună cu Steven Spielberg. Şi are o poveste foarte interesantă pentru că se referă la clădiri, dar nu numai. Era povestea oamenilor care le ridicau, povestea a ceea ce s-a întâmplat acum 10 ani, povestea locului în care America vrea să ajungă în viitor. Dar construcţia deschidea drumul spre asta. Colaborarea cu Spielberg a fost incredibilă pentru că este un maestru al povestirii. Şi ne-a ajutat foarte mult să găsim umanitatea în poveşti, să nu uităm "De ce-ul". De ce realizăm aceste clădiri. A fost o adevărată onoare. A fost primul meu film documentar şi a fost o nebunie să colaborez cu Spielberg.
Ce înseamnă Ground Zero pentru tine ca newyorkez? Eram acolo acum 10 ani. Este casa mea, oraşul meu şi reconstruirea casei mele este foarte importantă. Modul în care construim şi ceea ce spune Ground Zero despre America sunt foarte semnificative. Acel spaţiu mare este curtea mea din spate. De fapt, biroul meu este la două străzi distanţă. Este important pentru mine să îmi vindec oraşul, dar este la fel de important pentru ţara mea să demonstreze cum mergem înainte. Spune mult despre America faptul că nu construim un gard. Spune mult că nu reconstruim turnurile, ci mergem mai departe. Cred că este un proiect foarte important şi mă simt foarte norocos să împărtăşesc cu lumea ceea ce facem.
Crezi că acest proiect va vindeca rănile locuitorilor? Nu. Nicio clădire, sau memorial, sau monument nu va lua durerea pierderilor de vieţi, dar cred că realizarea unui lucru care vorbeşte despre valorile noastre spune ceva lumii. Faptul că este un loc deschis, cu clădiri mai sigure şi mai ecologice, un frumos şi foarte mare memorial, un muzeu şi faptul că educaţia, recreerea şi cultura fac toate parte din acest loc spune mult despre America. Nu vei vindeca niciodată rănile celor care au pierdut pe cineva drag, dar este cu mult mai uşor să mergi mai departe atunci când nu este o groapă în pământ.
Cum ai învăţa arhitecţii români să vindece rănile vremurilor care au trecut? Oamenii îmi spuneau: "Ai văzut oraşul nostru? Sunt atât de multe clădiri urâte". Eu nu le văd aşa. Văd istoria ţării şi a oraşului în timp ce merg pe străzi. Şi asta nu e rău. Cred că este bine să înţelegi evoluţia ta prin clădirile tale, prin oraş. Eram în Baku, în Azerbaidjan şi făceam o emisiune despre un centru cultural. Azerbaidjan este o ţară care acum sute de ani era sub dominaţie musulmană, apoi sub dominaţie rusească, sovietică şi acum sunt liberi. Au avut multe istorii politice complicate şi uneori violente. Vezi toate astea în oraş. Ei fiind în proces de modernizare, i-am zis ambasadorului Azerbaidjanului: "Sper că nu vă ştergeţi ca în Photoshop trecutul. Suntem interesaţi să îl vedem".
DESPRE BUCUREŞTI "Mi s-a spus că este Micul Paris" Prezent în România pentru lansarea proiectului Şcoala Discovery, Danny a dezvăluit şi prima lui impresie despre Bucureşti. "Nu am avut foarte mult timp. Ceea ce mi s-a spus înainte să vin a fost că este Micul Paris. Judecând după organizarea străzilor poţi vedea asta imediat. Pieţele cu bulevardele care pleacă de acolo seamănă cu un plan parizian. Am văzut asta imediat. Dar am observat şi dorinţa de a amesteca vechiul cu noul. Am văzut o veche clădire din care se înalţă o structură de sticlă. Ştiu că mulţi oameni nu se simt confortabil cu asta. Mie îmi place. Mi se pare grozav când vezi într-un oraş îndrăzneala de a te juca cu vechiul şi noul şi de a le combina. Europenii sunt foarte stresaţi când vine vorba de construirea unor clădiri noi şi vor să ţină totul la fel. Mie mi se pare grozav să vezi vechiul şi noul într-un amestec. Dacă te duci într-un loc ca Amsterdam, este un amestec total şi mi se pare senzaţional".
ŞCOALA DISCOVERY
Programul care încearcă să îi convingă pe elevi că ştiinţa e cool
Şcoala Discovery este un proiect iniţiat de postul de televiziune prin care elevii de gimnaziu şi liceu pot învăţa materia de la ore într-un mod interactiv, privind programe educaţionale timp de o oră în fiecare zi de şcoală. Danny Foster, unul dintre prezentatorii reţelei de televiziune şi susţinător al programelor educaţionale ale acesteia, a explicat de ce este important faptul că proiectul este disponibil acum şi în România.
"Nu ştiu detaliile şcolii din România, dar pot să vă spun că la un anumit nivel învăţarea este învăţare şi am văzut un succes incredibil cu acest model în alte părţi".
Nu este prima dată când participă la un astfel de program. Este profesor la o universitate americană şi ţine prelegeri pentru copii de liceu sau chiar mai tineri. "În lumea mea, cea a ingineriei, unde este vorba de o construcţie, aşa cum le spun studenţilor, nu este important cât de lung este un pod, ci locul şi motivul. De exemplu, am făcut o emisiune de curând în Serbia, în Belgrad. Ei construiau cel mai mare pod susţinut de cabluri. Era o minune a ingineriei, o frumuseţe, dar şi o poveste a politicii şi a istoriei. Nu le poţi separa. Atunci când vorbesc cu copii le arăt că, sigur, conţinutul este interesant, dar este înconjurat de multe alte poveşti".
Sesame Street, precursorul emisiunilor Discovery
Materiale inedite menite să completeze informaţiile pe care elevii le primesc în şcoală vor fi puse la dispoziţia oricui are acces la cablu. Prezentatorul Discovery Channel, care îşi aminteşte şi că părinţii lui îi spuneau să se uite la Sesame Street, " un fel de precursor al Discovery", când era mic, sublinează şi importanţa interactivităţii.
"Mulţi elevi nu cred că ştiinţa e cool. Parte din slujba noastră este să îi convingem că este. Nu doar spunându-le, ci arătându-le. Cred că pe asta ne concentrăm. Ideile din cadrul programului sunt ştiinţifice, dar vrem să le prezentăm copiilor în aşa fel încât să le arătăm că ştiinţa este cool. Nu este un lucru uşor de făcut. Şcoala Discovery este primul pas pentru a-i convinge de asta".