Evenimentul Zilei > Justitie > Daniela Gîrbovan, APEL URGENT către Hans Klemm! Președintele UNJR cere EXPLICAȚII CLARE privind „îngrijorarea” SUA pe LEGILE JUSTIȚIEI. Ce ar TREBUI SCHIMBAT?
Daniela Gîrbovan, APEL URGENT către Hans Klemm! Președintele UNJR cere EXPLICAȚII CLARE privind „îngrijorarea” SUA pe LEGILE JUSTIȚIEI. Ce ar TREBUI SCHIMBAT?

Daniela Gîrbovan, APEL URGENT către Hans Klemm! Președintele UNJR cere EXPLICAȚII CLARE privind „îngrijorarea” SUA pe LEGILE JUSTIȚIEI. Ce ar TREBUI SCHIMBAT?

Comunicatul Departamentului de Stat al SUA a stârnit, așa cum era de așteptat, reacții controversate și discuții aprinse. Preşedintele UNJR, Dana Gîrbovan, a declarat că în comunicatul Departamentului de Stat nu se face vreo solicitare Parlamentului de retragere a legilor justiţiei, afirmând că ambasada trebuie să precizeze care sunt propunerile care afectează independenţa sistemului judiciar.

“Ambasada americană la Bucureşti trebuie să clarifice comunicatul Departamentului de Stat şi să expună punctual care propuneri din proiectele de modificare a legilor justiţiei, dezbătute în Comisia parlamentară, ar aduce atingerea independenţei justiţiei şi ar pune în pericol lupta împotriva corupţiei”, a declarat preşedintele Uniunii Naţionale a Judecătorilor din România, Dana Gîrbovan pentru mediafax.ro.

Mesajul-fulger al lui Klemm către PSD-ALDE

Dana Gîrbovan afirmă că “nicăieri în comunicatul Departamentului de Stat nu se face vreo solicitare Parlamentului de a retrage proiectele de lege, aşa cum vădit eronat a relatat o parte de presa din România”.

O asemenea cerere din partea Departamentului de Stat ar fi o “ingerinţă” care ar încălca cu adevarat toate principiile democratice si pe cele ale statului de drept, inclusiv Parteneriatul Strategic România-SUA, construit tocmai pe fundaţia respectării mutuale a democraţiei şi statului de drept,a spus preşedintele UNJR. “În comunicat, însă, Departamentul de Stat menţionează că «îndemnăm Parlamentul României să respingă propunerile care slăbesc statul de drept şi pun în pericol lupta împotriva corupţiei»”, potrivit Danei Gîrbovan.

PSD, reacție DURĂ după mesajul FĂRĂ PRECEDENT a SUA: „România e un stat suveran, Parlamentul legiferează!”

“Or, cu toţii suntem de acord că nu trebuie să aşteptăm până când se ajunge în plen, ci toate propunerile care ar afecta independenţa justiţiei trebuie să fie respinse în Comisia unde se discută acum, aplicat, modificările la aceste legi”, susţine preşedintele UNJR.

Dana Gîrbovan a afirmat că dacă Departamentul de Stat a socotit necesar să intervină într-un proces legislativ, are “obligaţia” să comunice public care dintre amendamentele trecute de comisie ar afecta independenţa justiţiei ori lupta anticorupţie.

“Este vorba, totuşi, despre modificări legislative, motiv pentru care trebuie să se folosească argumente şi exemple concrete. Clarificările Ambasadei SUA de la Bucureşti cu privire la ce articole ar afecta indepenenţa justiţiei ar ajuta la tranşarea acestei discuţii”, a mai spus Dana Gîrbovan.

Statele Unite, îngrijorare privind Legile Justiției

Statele Unite au anunţat luni seara că îşi exprimă "îngrijorarea" în legătură cu modificările propuse de Comisia parlamentară specială, avertizând că măsurile riscă să afecteze acţiunile de combatere a corupţiei şi independenţa justiţiei din România.

„SUA constată cu îngrijorare că Parlamentul României are în vedere adoptarea de legislaţie care ar putea submina lupta împotriva corupţiei şi ar slăbi independenţa judiciară în România. Această legislaţie, propusă iniţial de Ministerul Justiţiei, ameninţă progresele înregistrate de România în ultimii ani pentru construirea unor instituţii judiciare puternice, protejate de amestec politic. Îndemnăm Parlamentul României să respingă propunerile care slăbesc statul de drept şi pun în pericol lupta împotriva corupţiei", se arată în comunicatul transmis de Departamentul de Stat al SUA.

 

Publicat in categoriile: Justitie
Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News
Accesează: