Acest articol scris de Petrişor Cană a deschis prima pagină a ziarului în data de 30 ianuarie 2013. O mână de oameni a controlat vânzări de milioane de euro din cele mai titrate supermarketuri din România. Şefi aflaţi în conducerea unor lanţuri de magazine concurente au fost fie parteneri de afaceri, fie foşti colegi la firmele care au falimentat magazinele lui Dinu Patriciu, Minimax şi Mic.ro. Din mai multe sesizări adresate autorităţilor a reieşit că preţurile de achiziţie şi de vânzare a produselor la rafturi au fost dictate în funcţie de interesele acestui grup. Poliţia a intrat pe firul acestor afaceri dubioase.

5.000 de oameni, fără locuri de muncă

În centrul atenţiei acestui cerc de afacerişti s-a aflat Daniel Gross, CFO (director financiar) al Rewe România, gestionara magazinelor Penny şi Billa. Acesta mai lucrase la Penny, până în anul 2003, atunci când a fost cooptat în echipa omului de afaceri Dinu Patriciu și pus CFO la Minimax Discount SRL. Alături de el, Gross şi-a adus o echipă întreagă cu care lucrase la Rewe. Patriciu a sperat să dea lovitura pe piaţa de retail cu magazinele Mini Max. Reţeta s-a dovedit falimentară. Cu toate acestea, Patriciu l-a pus, în 2010, pe Gross la şefia Mercadia Holand, firmă sub oblăduirea căreia au fost înfiinţate „magazinele de cartier” Mic.ro.

Falimentul Minimax și Mic.ro a lăsat „cu buza umflată” peste 700 de creditori, iar peste 5.000 de oameni și-au pierdut locul de muncă. Creditorii au solicitat recuperarea a circa 265 de milioane de euro.

A părăsit corabia

Cu puţin timp înainte de intrarea în insolvenţă a societăţii Mercadia, Gross a părăsit firma. Omul de afaceri Dinu Patriciu, în vârstă de 64 de ani, a murit la Londra, la data de 19 august 2014, acesta suferind de mai mulți ani de cancer. În decembrie 2012, acesta a suferit un transplant de ficat.

Te-ar putea interesa și: