Editura Evenimentul si Capital

Daniel Florea, fostul șef al biroului de contrainformații din SRI Prahova: „Coldea nu a avut școală și s-a ferit de muncă. A ajuns repede într-o poziție mare și l-a corupt puterea” | Puterea cuvântului

Maiorul în rezervă Daniel Florea spune că, din România, au dispărut mulți oameni afl ați sub supraveghere FOTOGRAFII: NICU DÎRDÎIAC
Autor: | | 9 Comentarii | 8460 Vizualizari

Dat afară din SRI pentru că a reclamat corupția existentă în acestă instituție a statului, maiorul în rezervă Daniel Florea acordă un grad de credibilitate „undeva la 90-95%” dezvăluirilor lui Sebastian Ghiță, despre care spune că e „un om foarte deștept, cu o minte diabolică”, și că dacă ar mai prins un mandat de parlamentar, probabil că n-ar mai fi existat acum în spațiul public discuții despre mizeria încrengăturii oneroase a afacerilor SRI. Într-un interviu pentru Evenimentul zilei, fostul ofi țer lasă să se înțeleagă și că debarcarea generalului cu trei stele Florian Coldea de la șefia operativă a serviciului e temporară.

- Ileana Ilie Ungureanu: Scandalul provocat de dezvăluirile fostului deputat Sebastian Ghiță, acum urmărit general, a șifonat serios imaginea SRI-ului. Eduard Hellvig a mers la audieri în Parlament cu patru serviete cu documente clasificate. Pregătire temeinică pentru a da toate explicațiile solicitate de Comisia de Control sau doar un spectacol ieftin?

- Daniel Florea: Directorul SRI a dus valiza cu documente clasificate ca și cum s-ar duce la piață. A încalcat legea de când a plecat cu ele. Conform cadrului legal care arată cum se manipulează documentele secrete - Legea 182/2002 privind protecția informațiilor clasificate și HG 585/2002 - nu se poate intra cu astfel de acte în orice spațiu, iar transportul nu se face de către oricine și în orice condiții. M-am convins deja că pentru directorii SRI nu contează legea decât atunci când vâneză, nu și când sunt vânați.

- Vă propun să trecem la subiectul apropierii dintre politicieni și angajați ai SRI, instituție pe care o cunoașteți din interior. Noul șef al vechii Comisii SRI, Adrian Țuțuianu, a spus că Florian Coldea și George Maior au fost în vacanțe cu Ghiță în calitate de deținător de informații de interes pentru securitatea națională. Cum adică? Se sacrificau în concedii cu Ghiță ca să-l tragă de limbă și să mai afle unaalta? Cum să interepretăm?

-Un fost colonel de securitate m-a întrebat, prin 1998, de ce polițiștii sunt proști? După 20 de ani am înțeles care e șmecheria... polițiștii sunt proști pentru că sunt trași din civili. Noi trăim într- o societate și cu bune și cu rele, nu suntem doar elită. Așa și în SRI. Relațiile de acolo implică și relații cu lumea politică. Asumate sau neasumate.

- Deci există astfel de prietenii.

-Foarte mulți dintre colegii mei nu-și recunoașteau relațiile politice mici, ci doar pe cele mari. De frică. Eu eram ofițer de contrainformaţii și dacă aflam că tu ești în relații cu un senator și nu făceai un raport în care să spui că te caută, puteam să sesizez că ai încălcat niște reguli interne. Coldea a dat ordin ca toată lumea să comunice ce relație are cu politicul.

- Și nu e normal să se știe cine și ce prietenii are cu politicul?

-El a vrut să controleze tot. Eu dacă mă vedeam cu un politician, făceam un raport a doua zi. Că puteam să fiu văzut de un alt coleg, care să îmi facă raport și automat eram luat la întrebări de șefii mei. Cine era descoperit că este în relații cu un politician, era considerat o vulnerabilitate a SRI.

- De fapt, ce se lucrează în interiorul SRI?

-Oamenii aflați la putere. De ce ei? Pentru că ei gestionează banul public. Nimeni nu-și pune problema dacă lucrăm pe un domeniu care este în competența reală a SRI-ului sau nu. În domeniul acesta de anticorupție i s-a repartizat și SRI-ului să aducă informații. SRI lucrează în continuare și domeniul evaziunii fiscale, tot ilegal. SRI-ul nu poate produce probe decât de siguranță națională.

- Ce părere aveți despre scenariul conturării unei triade a serviciilor străine, care ar dori sabotarea României? Chiar Eduard Hellvig a afirmat că exista interesul de a destabiliza SRI.

-E cea mai tare chestie. M-a bușit râsul. Cretinisme. E o intoxicație a SRIului, ca să se regrupeze. Mai vorbește cineva în ultimele două săptămâni de concediile lui Ghiță cu doamna general Elena Istode?!

- Apropo de Sebastian Ghiță, cum se poate să dispară așa și în continuare să fie de negăsit?

-Foarte simplu. E singurul care a dispărut? Știți câți oameni au dispărut în țara asta de sub supravegheri? Mulți, foarte mulți. Sebastian Ghiţă este important pentru că a venit și a făcut niște dezvăluiri.

„Coldea s-a descurcat pentru că el organiza mese și alte sindrofifi i”

- Se va opri acest scandal la înlăturarea lui Florian Coldea sau îi va implica și pe alți actuali sau foști șefi din serviciu?

-El nu a fost niciun pic cercetat, tot ce se vede e o mascaradă. În cazul lui Coldea nu s-a apucat nimeni să se autosesizeze. Și numai Bica a arătat multe infracțiuni pe care le-a făcut Coldea.

- Ce credeți că va păți Florian Coldea după trecerea în rezervă?

-Nimic. E protejat de sistem, el e produsul de vârf al sistemului.

- Cum l-ați caracteriza pe cel mai puternic om din SRI, am putea spune, din ultimii 11 ani?

-A fost o hahaleră. Și nu glumesc. Pentru că e un tip care nu a avut școală, un........ (folosește un cuvânt dur-n.r.), s-a ferit de muncă, el nu prea a lucrat în informativ – operativ, nu știe ce înseamnă talpa, nu a făcut teren. A fost adus acolo și plantat, crescut de un domn numit Petre Ionescu și brusc a ajuns șef. S-a descurcat pentru că el organiza mese și alte sindrofii. A ajuns repede într-o poziție mare și l-a corupt puterea. Când l-am cu- noscut eu, în anii 2000, Coldea era ca și mine, discutai normal cu el, înțelegea glume. Pe urmă deja era domnul general și nu mai vorbea nimeni cu el decât de la un anumit nivel. Transformare uriașă.

- Cât de securist este SRIul?... este succesorul fostei Securități.

-Ooo, e mult mai grav acum. Conducerea SRI a mințit când a spus că în structurile de comandă ale SRI-ului nu erau securiști. De exemplu, generalul Gheorghe Puiu, care a ieșit anul trecut la pensie, este absolvent al Școlii Militare de Ofițeri de Securitate de la Băneasa, promoția 1987. Șeful SRI Dâmbovița, Marin Constantin, a terminat aceeași școală și a fost coleg cu domnul Puiu. SRI este produsul Securității efective, doar au vopsit un pic pe dinafară gardul. Nu s-a schimbat nimic.

- Cine conduce România?

A MURIT la spital! Parintii si elevii din Romania sunt in stare de SOC!

Pagina 1 din 2

Stirile zilei

Alte articole din categoria: EVZ Special

Alte articole din categorie

capital.ro
libertatea.ro
rtv.net
fanatik.ro
wowbiz.ro
b1.ro
cancan.ro
playtech.ro
unica.ro
dcnews.ro
stiridiaspora.ro

LASA UN COMENTARIU

Caractere ramase: 1000

CITEŞTE ŞI