Daniel Dragomir descrie cum erau doborâte țintele din „câmpul tactic”
- Ramona Feraru
- 3 octombrie 2017, 23:15
Fostul ofițer SRI, Daniel Dragomir, a făcut noi dezvăluiri incediare în legătură cu felul în care colabora Serviciul cu procurorii DNA. Acesta a afirmat că există note scrise ale modului de lucru și că poate dovedi implicarea serviciilor în afara leglor în actul de Justiție.
Nota pe care v-o prezint arată, însă, un mod de lucru și o implicare neconstituțională a serviciilor de informații în activitatea organelor de cercetare penală. Nu există niciun text de lege care să permită aceste activități abuzive. Vom începe astăzi să explicăm un mecanism pe care l-am văzut în întregul său în ultimii ani, dar, pentru a-l înțelege într-adevăr, îl vom analiza pas cu pas. Mecanismul consta în «sesizarea» SRI, cooptarea procurorului DNA, strângerea «probelor» informative și livrarea acestora pe masa procurorului. Nu interesa nici rezultatul, nici finalizarea dosarului, ci doar doborârea țintei prin transformarea acesteia în «penal»”, a dezvăluit Dragomir, pe blogul său.
Pasul 1
„La 14.11.2012, analiza efectuată la sediul Direcției Generale a Securității Economice relevă «un amplu mecanism evazionist și derularea unor acte/fapte de corupție, activități de natură să prejudicieze bugetul de stat cu peste 200 de milioane de lei anual». SRI decide că a venit timpul pentru un dosar. A strâns date și hotărăște că e momentul să discute cu DNA.
Pasul 2
Verificările efectuate au relevat că primele analize în acest sens, derulate și cu participarea cadrelor instituției, au fost cele coordonate de procurorul Cazacu Radu Mihăiță, la data de 28.01.2013, întâlnirea realizându-se la sediul DNA. Modul de lucru ne arată cum ofițerii SRI mergeau la sediul DNA și, fără nicio sesizare oficială, determinau deschiderea unui dosar penal.
Pasul 3
Mai departe, echipa mixtă a binomului începe să lucreze, iar în 26.04.2013 obține autorizații de interceptare și «acordă sprijin informativ pentru clarificarea faptelor».
Pasul 4
În 28.10.2013, zeci de persoane sunt arestate, sute de firme închise, mii de oameni rămân pe drumuri, ies la bilanț și raportează prejudicii de peste 100 de milioane de euro. Și, apoi, tăcere. Ca să descifrăm pașii modului în care se întocmeau rechizitoriile, să observăm că SRI aduce aminte DNA-ului, prin Notă, că “verificările întreprinse de Comisia de Verificare Specială a SRI au evidențiat că, din rechizitoriul de trimitere în judecată a procurorului Nicolae Eugenia Angela. În concluzie, SRI “cunoștea” în detaliu rechizitoriul în speță și indica DNA-ului “aspectele de interes” din propriul rechizitoriu”.
Cazul procuroarei Angela Nicolae
Fostul procuror Angela Nicolae a fost condamnată la patru ani de închisoare pentru luare de mită și trafic de influență. DNA susținea că femeia cerea bani pentru intervenții în dosare. Fiul Angelei Nicolae, Daniel, a fost condamnat la trei ani de închisoare, la fel ca și omul de afaceri Rami Ghaziri. Conform rechizitoriului întocmit în această cauză, în perioada martieseptembrie 2012, Angela Nicolae ar fi cerut de la omul de afaceri Rami Ghaziri, direct și prin intermediul fiului său Daniel Nicolae, mai multe sume de bani, în schimbul cărora i-ar fi promis că va interveni pe lângă judecători să pronunțe hotărâri favorabile în dosarele în care era judecat.