"Decizia Rusiei nu ne afectează pentru că nu avem exporturi foarte mari pe piața din Rusia. De exemplu, anul trecut am exportat de 41 de milioane de euro, și cred că era vorba de ceva porumb și floarea soarelui, puține produse. Nu reprezintă mare lucru, care să ne afecteze direct, doar indirect, în timp, atunci când produsele din alte țări, Germania sau Polonia, mari exportatoare pe piața din Rusia, ar trebui să ajungă undeva pe o piață", a declarat vicepremierul Daniel Constantin, citat de Agerpres.

"Trebuie o acțiune coerentă, unitară a UE și cât mai rapidă. În acest sens, am discutat cu comisarul Cioloș care mi-a spus că săptămâna viitoare, joi, va avea loc la Bruxelles o întâlnire la nivel tehnic a tuturor țărilor membre pentru că, în mod natural, fiecare stat membru, inclusiv România, va avea tendința de a-și proteja piața internă. Sigur că și pe mine mă preocupă producătorii din România, pentru că trebuie să le asigurăm lor o competiție corectă fără să fie alterată de un aflux mare de produse și atunci, ca să evităm măsuri de protejare a unor piețe, trebuie să avem măsuri coerente la nivel european", a explicat Constantin.

"O măsură este intervenția în piață, acolo unde va fi cazul, să se poată asigura stocarea acolo unde sunt afectați producătorii din alte state, astfel încât să nu iasă pe piața unică o anumită perioadă și să sufoce piața respectivă, dar sunt multe alte măsuri care se pot lua", a mai spus ministrul Agriculturii.

În ceea ce privește influențele care pot apărea asupra prețurilor produselor alimentare la nivel european, Constantin a afimat că "este prematur. Nici Comisia nu a avut o reacție pentru că nici ea nu știe exact ce înseamnă aceste sancțiuni pe care vrea să le impună Rusia".

Te-ar putea interesa și: