Majorarea pensiilor întârzie. Ce explicații dă șeful Casei de Pensii

Majorarea pensiilor întârzie. Ce explicații dă șeful Casei de Pensii Pensii. Sursa foto: Pixabay

Daniel Baciu vine cu noi lămuriri în ceea ce privește deciziile așteptate de către pensionari, și anume primirea fluturașilor cu pensiile mărite, despre care se spune că vor întârzia.

Ce explicații mai dă Daniel Baciu

Pensionarii sunt încă nelămuriți cu privire la deciziile de majorare a pensiilor din septembrie, deoarece ministrul Muncii, Simona Bucura Oprescu a anunțat că aceste vor sosi înncă din luna mai. Lucru care nu s-a întâmplat. Din acest motiv, Daniel Baciu, șeful Casei Naționale de Pensii, a ținut să lămurească această situație incertă.

„Deci, cu 1 septembrie, am făcut pași importanți, suntem pe drumul cel bun, oamenii vor primi aceste drepturi bănești cuvenite în urma noii formule de calcul prevăzute de noua lege a pensiilor, vorbim de Legea 360/2023. Știm exact ce avem de făcut, suntem în grafic cu totul, chiar voiam să vă spun că undeva, începând din această lună, începem deja să tipărim deciziile de pensie recalculate.

Se lucrează la Casa Națională de Pensii astfel încât aceste decizii să ajungă la pensionari în timp util, astfel încât odată cu prima zi lucrătoare a lunii septembrie oamenii să își primească drepturile legitime în urma acestui proces de recalculare”, a explicat Daniel Baciu.

Ne puteți urmări și pe Google News
Daniel Baciu

Daniel Baciu. Sursa foto. Facebook

„Avem discuții pe probleme tehnice cu Poșta Română”

Daniel Baciu nu ascunde faptul că mai sunt probleme tehnice de rezolvat. Dar, asigură el, că „săptămâna viitoare probabil că vom finaliza acest act normativ care se referă la acest serviciu pe care Posta Română”

„Pensionarii vor primi cu siguranță aceste decizii de recalculare. Am ajuns la o formă în ceea ce privește modalitatea de trimitere, pentru că este foarte important, aceste decizii trebuie trimise automat cu confirmare de primire, recomandate, nu putem să le trimitem cu o simplă expediție, avem discuții pe probleme tehnice cu Poșta Română privind modul de distribuire a acestor decizii de recalculare.

Săptămâna viitoare probabil că vom finaliza acest act normativ care se referă la acest serviciu pe care Posta Română ni-l oferă și deja începem să tipărim aceste decizii la casele teritoriale de pensii. Nu există un termen stabilit prin lege pentru expedierea acestor decizii, trebuie să ne asigurăm că oamenii își primesc drepturile recalculate începând cu 1 septembrie, așa cum prevede noua lege a pensiilor”, a mai spus Daniel Baciu.

Vechi, Om, Femeie, Pensionari, DragosteDaniel Baciu, despre întârzierea deciziilor de majorare a pensiilor. Sursa foto: Pixabay

Daniel Baciu, despre cumpărarea vechimii în noua lege

Președintele Casei Naționale de Pensii a mai anunțat că și în noua lege se poate cumpăra această vechime deoarece „a fost un real succes”.

„Într-adevăr, de la 1 iunie, salariul minim brut a crescut. În momentul de față avem o prevedere foarte clară în lege pe care am considerat că trebuie să o permanentizăm, pentru că am avut un act normativ care a legiferat această achiziție retroactivă a vechimii, vorbim de acele persoane care au avut goluri în activitatea profesională și au avut această posibilitate de a cumpăra această vechime.

Acest lucru este valabil și în noua lege a pensiilor, pentru că a fost un real succes și ne dorim ca cei care au această posibilitate să o facă în continuare”, a mai subliniat Daniel Baciu.

Cum se va plăti vechimea în muncă

Daniel Baciu mai subliniază faptul că cei care doresc să cumpere vechime în muncă pot alege să plătească la un salariu mai mare sau doar la salariul minim.

„Într-adevăr, în momentul în care se semnează contractul de asigurare socială între persoana fizică și casa teritorială de pensii unde își are domiciliul, se plătește contribuția de asigurări sociale de 25% la salariul minim.

De aici pornim. De la salariul minim, dar poate fi plătită și la un salariu mai mare, în funcție de posibilitățile financiare ale persoanei care dorește să solicite o pensie pentru limită de vârstă în sistemul public de pensii”, a mai explicat Daniel Baciu, potrivit realitatea.net.