Lidera social-democraţilor, Mette Frederiksen, a anunţat marţi noaptea un acord cu cele trei partide de stânga şi de centru-stânga din Danemarca pentru a forma un guvern, la trei săptămâni după alegerile parlamentare de la 5 iunie, transmite AFP citat de Agerpres.

 

„Am ajuns la obiectivul propus (…), arătăm astfel că, atunci când danezii votează cum au făcut, o nouă majoritate le poate transpune speranţele în acţiune”, a declarat Mette Frederiksen care va forma un guvern minoritar, o tradiţie în regatul scandinav, susţinut de aliaţii săi.

 

Mette Frederiksen are sprijinul partidelor din blocul de stânga care a obţinut 91 de locuri din totalul de 179 ale parlamentului de la Copenhaga.

 

Social-democraţii au dat asigurări că vor plasa schimbările climatice în centrul acţiunii lor, asigurându-şi astfel susţinerea ecologiştilor din Partidul Socialist al Poporului.
 

 

Unul dintre subiectele cele mai dificile asupra cărora Frederiksen trebuia să caute un compromis este imigraţia, pentru că celelalte partide de stânga (Social-Liberalii, Partidul Socialist al Poporului şi Lista Unităţii de Stânga) se opun unei poziţii mai restrictive în acest domeniu, după cum doresc social-democraţii. Frederiksen a declarat că nu va da înapoi în decizia sa de a stopa imigrația în masă.

 

Partidul social-democrat dn Danemarca este singurul partid de stânga din Uniunea Europeană care se opune imigrației.