Potrivit unui comunicat al Guvernului, Viorica Dăncilă, aflată în vizită de lucru la Washington pentru a participa la Conferinţa AIPAC, a avut o întrevedere cu preşedintele ales al Conferinţei Preşedinţilor Organizaţiilor Evreieşti din SUA, Arthur Stark, la discuţii participând şi Malcom Hoenlein, vicepreşedintele executiv şi CEO.

„În cadrul întrevederii, a fost evocată importanţa relaţiei transatlantice pentru România şi contribuţia personală a interlocutorului străin la consolidarea relaţiei bilaterale. Oficialul român a evidenţiat importanţa Parteneriatului Strategic dintre România şi SUA, amintind stadiul avansat al colaborării bilaterale în domeniul securităţii şi apărării. (…) Prim-ministrul României a vorbit despre atractivitatea mediului de afaceri românesc şi a prezentat legislaţia în vigoare, inclusiv cea cu privire la parteneriatul public privat”, se precizează în comunicat.

Conform aceleiaşi surse, interlocutorii şi-au exprimat aprecierea faţă de angajamentul României pentru combaterea antisemitismului şi a xenofobiei şi au evocat cooperarea foarte bună, de peste trei decenii, dintre România şi organizaţia pe care o conduc. Ei şi-au anunţat disponibilitatea de a efectua o vizită în ţara noastră în cursul lunii iunie, însoţiţi de o delegaţie de oameni de afaceri interesaţi să realizeze investiţii.

„Presedintele şi vicepreşedintele Conferinţei Preşedinţilor Organizaţiilor Evreieşti din SUA au subliniat, totodată, cooperarea strânsă dintre România şi Statele Unite ale Americii, dar şi cooperarea intensă dintre România şi statul Israel. În vederea consolidării relaţiei cu statul Israel, reprezentanţii Organizaţiei au exprimat necesitatea numirii unui ambasador al României, exprimându-şi nedumerirea că, deşi există o propunere, acest lucru întârzie”, se mai menţionează în comunicat.

Conferinţa Preşedinţilor Organizaţiilor Evreieşti din SUA este o organizaţie non-profit cu sediul la New York ce abordează probleme de interes major pentru comunitatea evreiască. Este formata din 51 de organizaţii naţionale evreieşti şi a fost fondată în 1956, cu scopul de a transmite un mesaj unitar administraţiei americane.