„Am demarat un amplu proces de modificare a legislației pentru ca drama precum cea din Caracal care a cutremurat întreaga societate să nu se mai întâmple. În ședința de astăzi discutăm în primă lectură un proiect de lege care stabilește proceduri clare pentru căutarea persoanelor dispărute și îmbunătățește metodele de căutare a acestora prin eliminarea blocajelor administrative și instituționale. de asemenea, reglementăm modalitatea de localizare sau urmările prin mijloace tehnice, de obținere a datelor de trafic și de localizare, dar și modul în care trebuie să se desfășoare cercetarea cirminalistică în domiciuliu, reședință sau sediul unor persoane. Îmbunătățim activitatea mecanismului Alertă Răpire Copil, un mecanism deja existent care are ca scop derularea unor proceduri de căutare a minorilor în regim de urgență și cu resurse sporite atât în țară, cât și în străinătate. Prin toate aceste modificări legislative aflate deja în dezbatere publică ne propunem să reducem timpul de intervenție, să aducem mai multă eficiență în modul de acțiune a salvatorilor”, a anunțat Viorica Dăncilă, la începutul ședinței de guvern.

De asemenea, Dăncilă a mai spus că va solicita Parlamentului să adopte proiectul de lege în procedură de urgență.

„La Ministerul Justitiei a fost demarata o analiză a legislației penale în cazul infracțiunilor grave și foarte grave. Va fi realizat un pachet cu propuneri de modificare și completare a legislației privind mai multe aspecte. Interzicearea posibilității de eliberare condițioanată pentru infracțiuni grave și foarte grave, definirea mai clară a faptei de răpire, fenomen pe care-l constatăm din ce în ce mai des în ultimii ani față de persoane vulnerabile și stabilirea prin lege a unor limite de pedeapsă mai mari”, a declarat Viorica Dăncilă.

Totodată, Dăncilă a cerut ministrului Justiției să vină cu propuneri de modificare a legii cât mai repede.

„Solicit ministrului justiției să finalizeze analiza de urgență ca să formuleze propuneri de modificare a legislației. Vom lua toate măsurile pentru funcționarea corectă a instituțiilor răspunzătoare pentru siguranța cetățeanului”, a mai spus premierul, potrivit digi24.ro