Viorica Dăncilă a lansat un atac fără precedent la adresa lui Klaus Iohannis, după votul din Parlament. Premierul demis l-a caracterizat pe președintele în funcție drept „dictator”, „cinic” și „agresiv”.

Totodată, Dăncilă i-a lansat o nouă invitație la dezbatere lui Iohannis și a anunțat că membrii PSD care au participat la votul pentru învestitura Guvernului Orban au fost demiși.

UPDATE – 18:15

Viorica Dăncilă:

Eu voi continua să lupt cu acest șef de stat, care fuge de o confruntare directă cu mine. Încă vă aștept, domnule Iohannis, să stăm în fața românilor și să le spunem ce am făcut fiecare în ultimii ani pentru ei, pentru copiii lor, pentru traiul lor de zi cu zi. Aveți curaj, domnule Iohannis, românii merită o explicație pentru tot ceea ce ați făcut sau n-ați făcut în acest mandat ratat la președinția României. Și pregătiți-vă, domnule președinte! Mai aveți 20 de zile la Cotroceni, 20 de zile până când veți afla că România nu e oarbă. România nu doarme și nu ebsentă așa cum ați fost dvs timp de 5 ani.

UPDATE – 18:10

Viorica Dăncilă:

Astăzi s-a desăvârșit această operațiune ilegitimă, de confiscare a puterii executive, de către președinte, această dorință oarbă de a-și impune propriul guvern pe care să-l controleze. Iohannis, care a călcat Constituția în picioare a reusit să-și impună locotentenții la Palatul Victoria. Vorbim despre oameni din ministere cheie, care au fost respinși în comisii de specialitate. Este o situație fără precedent, care scoate la lumină cinismul acestui candidat agresiv, Iohannis. Avem un președinte antidemocratie, un președinte care lucrează împotriva românilor. Singurul lucru pe care presedintele il clameaza este sa dispara PSD

Vreți să creșteți tarifele pentru populație la gaze și electricitate, asta vreți domnule Iohannis și domnule Orban, cu minștrii care au picat la votul din comisii.

De astăzi, PSD trece în opoziție și ne vom asuma toate responsabilitățile. Aș vrea să fie foarte clar, că în conformitate cu decizia din CEX, toți cei care au trădat la acest vot, au fost excluși din PSD. Așa este normal (…) Vom fi cea mai grea opoziție pentru acest guvern improvizat, slab, expus corupției. Vom lupta împotriva lor pentru drepturile românilor.

Singura miză a fost să dea guvernul PSD, care a crescut pensiile și salariile, partidul care a investit în toate spitalele județene. Scopul acestui nou executiv este de a da lui Iohannis un nou mandat, nu a guverna. Acum, avem voința unui singur om care acaparează România în acest demers monstruos, de a subordona orice putere, de a subordona românii. Avem un președinte dictator.

Ce ați făcut în acești 5 ani, Iohannis? Ce ați realizat în utlimii 5 ani pentru români? Cu ce ați făcut viața românilor mai bună? Activitatea și implicarea dvs nu se văd niciodată. Doar ambiția pentru putere și disprețul pentru români și această țară pe care o ponegriți în străinătate de câte ori aveți ocazia.

___

Conferința de presă a Vioricăi Dăncilă vine după ce Guvernul Orban a fost învestit în Parlamentul României cu 240 de voturi, din 240 de parlamentari prezenți.

La ultima ședință de Guvern susținută de PSD, Viorica Dăncilă ș-a atacat în termeni duri pe Ludovic Orban. Totodată, Guvernul PSD a discutat, în primă lectură, creșterea salariului minim începând de anul viitor.

„Discutăm creşterea salariului minim brut de anul viitor la 2.262 lei, iar pentru angajaţii cu studii superioare, şi cu vechime de cel puţin un an în domeniu la 2.620 lei. În prezent sunt 12,4 milioane de angajati cu salariul minim.

Consider că e o măsură justă şi corectă, am convingerea că sunt argumente şi context favorabil, nu avem niciun motiv pentru care viitorul Guvern nu ar aplica de la anul majorarea salariului minim”, a declarat Dăncilă.

După aflarea votului, noul premier Ludovic Orban s-a rezumat la a mulțumi și de a le cere parlamentarilor prezenți în plen să aibă încredere în PNL.

Alina Gorghiu, președinte de ședință, a anunțat că procesul-verbal va merge la președintele Klaus Iohannis și a declarat ședința închisă.