Premierul Viorica Dăncilă a anunțat că Guvernul va adopta în şedinţa de luni rectificarea bugetară, dar că aceasta va fi una pozitivă. Anunțul vine în contextul unor tensiuni cu ALDE, partenerii PSD la guvernare, care s-a pronunțat contra cestei rectificări.

Doar că, înainte de ședința de Guvern, doi dintre reprezentanții ALDE, care inițial anunțaseră că nu vor participa la ședință, au avut o întrevedere cu premierul Dăncilă. Este vorba de ministrul de Externe Ramona Mănescu și de ministrul pentru relația cu Parlamentul, Viorel Ilie. La discuții a participat și ministrul de Finanțe, Eugen Teodorovici.

Dăncilă a promis că Guvernul va asigura sumele necesare pentru plata salariilor, pensiilor şi tuturor indemnizaţiilor sociale, pentru buna funcţionare a tuturor instituţiilor, cât şi pentru continuarea investiţiilor în domeniile prioritare.

„Bugetul ministerului Sănătăţii rămâne la nivelul alocat la începutul anului. Fondurile vor fi utilizate în continuare pentru dotarea şi reabilitarea tuturor unităţilor sanitare din ţară, precum şi pentru continuarea programelor naţionale de sănătate, asigurarea medicamentelor compensate şi plata majorată a salariilor pentru cadrele militare”, a declarat premierul.

Reducerea cu un miliard de lei a bugetului ministerului Educaţiei a fost explicată de Dăncilă prin renunțarea la programul „Merg la şcoală”, care nu ar fi fost pregătit la timp.

Guvernul va acorda bani, după rectificarea bugetară, şi pentru refacerea infrastructurii în zonele afectate de inundaţii, a mai spus premierul.