Dana Dimitriu: "Mi-am dat osteneala să aduc în România personalităţi ale cinematografului internaţional"

Directoarea Festivalul Internaţional de Film "Bucureşti", care începe astăzi, a explicat pentru EVZ cum a evoluat evenimentul de la şase pelicule la 40.

EVZ:Cum aţi ales invitaţii speciali din acest an, Andrei Konchalovsky şi Danis Tanovic? Dana Dimitriu: Pe parcursul celor şapte ediţii, din momentul în care am iniţiat acest Festival de Film, mi-am dat osteneala să aduc în România personalităţi ale cinematografului internaţional. Când spun "personalităţi" nu mă refer neaparat la VIP-urile ultra cunoscute, ci la personaje care au influenţat într-un fel sau altul cea de-a şaptea artă. Nu ştiu dacă Manoel de Oliveira, Jerzy Skolimovski , Rutger Hauer sau Nikita Mihalkov sunt cunoscuţi publicului. Pentru mine însă, fiecare dintre ei înseamnă un moment, o epocă a cinematografului. Sunt convinsă că vedeta unei telenovele ar fi fost, probabil, mult mai mediatizată şi mult mai bine primită de public.

Danis Tanovic m-a impresionat în momentul în care i-am văzut primul lungmetraj, "No Man’s Land". Când am văzut "Cirkus Columbia" la Festivalul Internaţional de Film de la Veneţia am ştiut că vreau filmul şi că îl vreau pe Danis Tanovic în România. Din fericire regizorul bosniac mi-a acceptat invitaţia.

Cu Andrei Konchalovsky povestea este ceva mai lungă. "Siberiada" este pentru mine un film de căpătâi. Pe Konchalovsky îl consider un maestru. "Siberiada", "Unchiul Vania", "Un cuib de nobili" chiar şi "Runaway Train" sunt filme de referinţă. Konchalovsky este un fel de "guru" al cinematografului rus, în special pentru filmele realizate în ex Uniunea Sovietică.

Cred că toţi cei care vor să devină sau sunt deja regizori, trebuie să vadă filmele regizorului şi scenaristului Andrei Konchalovsky, sunt sigură că ar avea multe de învăţat. Este numai o părere. În cele din urmă, nimic nu este nou sub soare. Cei tineri învaţă de la profesorii lor chiar dacă se încadrează într-un anume curent cinematografic, diferit de al predecesorilor lor. Care au fost liniile principale ale evoluţiei IFF? De la şase filme la 40, de la un public suspicios şi săli nu întotdeauna pline la un public numeros numeros şi la săli pline. Şi în privinţa organizării am facut progrese. Ce filme aţi fi vrut să aduceţi, dar nu s-a putut şi de ce? Anul acesta am reuşit cam tot ce ne-am propus. Realmente cred că selecţia aduce cele mai interesante filme ale anului. Aş vrea să avem în vedere că nu a fost un an excepţional pentru cinematograful european. S-a văzut acest lucru la selecţia de la Cannes. Care consideraţi că sunt punctele forte ale selecţiei realizate în acest an de Andrei Creţulescu? Ca de obicei, filmele din competiţie. Andrei, pe lângă faptul că este cult şi cunoaşte bine istoria filmului, are un fler extraordinar. Filmele alese de el în competiţie, deşi adesea regizate de tineri necunoscuţi încă publicului, reusesc să atragă publicul, să ţină lumea în sală. Sarcina lui este foarte grea. Trebuie să vadă extrem de multe filme şi să aleagă şapte - opt. Nu este uşor. Din afară poate părea o sarcina facilă. Nu este. Este greu să vezi multe filme, să hotărăşti care sunt cele mai potrivite pentru festivalul tău. Selecţionerii, directorii artistici şi directorii au o sarcina grea. Cum arată publicul ţintă al festivalului? Este un public tânăr, vin mulţi studenţi. De altfel, eu ţin foarte mult ca studentii să aibă intrarea liberă (mă refer la cei de la facultăţile de profil). Studenţii români nu sunt foarte bogaţi, pentru ei opt lei pe zi poate fi o sumă importantă. Să vadă filme bune este la fel de important.

Mă bucur când văd sala plină, asta înseamnă că Festivalul Internaţional de Film "Bucureşti" a reusit să scoată omul din casă, să-l facă să renunţe la tabieturile cotidiene şi să vină la film. Poate la un moment dat, Bucureştiul, acest aşa zis ex. "mic Paris" se va schimba şi cu ajutorul nostru, al celor care organizăm astfel de evenimente. <iframe title="YouTube video player" width="560" height="345" src="http://www.youtube.com/embed/CHMg3kjFB24" frameborder="0" allowfullscreen></iframe> <iframe title="YouTube video player" width="560" height="450" src="http://www.youtube.com/embed/EzbekRD7TCE" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>