Evenimentul Zilei > Social > Dan Voinea, revocat de la şefia Parchetului Militar
Dan Voinea, revocat de la şefia Parchetului Militar

Dan Voinea, revocat de la şefia Parchetului Militar

Generalul Dan Voinea trebuie revocat din funcţia de adjunct al şefului Secţiei Parchetelor Militare.

La această concluzie au ajuns, ieri, membrii Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) care au admis cererea formulată în acest sens de ministrul justiţiei, Cătălin Predoiu. Avizul CSM este însă unul consultativ, preşedintele Traian Băsescu fiind cel care va avea ultimul cuvânt în privinţa procurorului. Dan Voinea a ajuns subiect de dezbateri în CSM după ce procurorul general al României, Coduţa Kovesi, l-a acuzat nu doar de „abateri disciplinare”, ci şi de incompetenţă în instrumentarea dosarelor „Revoluţia din ’89” şi „Mineriada din iunie 1990”, care l-au avut în prim-plan pe fostul preşedinte Ion Iliescu.

De altfel, Kovesi a lansat, ieri, în faţa membrilor CSM, un nou atac dur la adresa lui Voinea, arătând că, în cele două cauze, încă nefinalizate, atât el, cât şi subordonaţii lui au anchetat persoane decedate, au administrat probe pentru fapte prescrise şi au investigat infracţiuni inexistente în Codul Penal. La finalul şedinţei CSM, Voinea a precizat că „întotdeauna a fost de par tea victimelor”, arătând că îi va cere şefului statului să-i aprobe pensionarea.

Pe de altă parte, ieri, asociaţiile în care s-au reunit revoluţionarii şi victimele mineriadelor au anunţat că vor protesta la Curtea Europeană pentru Drepturile Omului faţă de soluţia procurorilor de a-l scoate de sub urmărire penală pe Ion Iliescu pentru acuzaţii privind siguranţa naţională, în dosarul mineriadei.