Evenimentul Zilei > Politica > Dan Suciu: Ordonanţa referitoare la TVR urmează să fie aprobată săptămâna viitoare
Dan Suciu: Ordonanţa referitoare la TVR urmează să fie aprobată săptămâna viitoare

Dan Suciu: Ordonanţa referitoare la TVR urmează să fie aprobată săptămâna viitoare

Ordonanţa de urgenţă care ar crea cadrul legal pentru a permite achitarea de către Televiziunea publică a datoriei către EBU urmează să fie adoptată săptămâna viitoare.

Purtătorul de cuvânt al Guvernului, Dan Suciu, a declarat miercuri că aprobarea acestei ordonanţe este condiţionată de Guvern de adoptarea de către actuala conducere a TVR, într-un interval de 30 de zile, a unui "plan de acţiune" pentru perioada imediată şi anii care vin.

"Nu a fost pe agendă o asemenea ordonanţă. Ea este în dezbatere publică în acest moment. (…) Nu e vorba de realocări suplimentare pentru plata acestor datorii. Ceea ce se întâmplă, de fapt, este crearea cadrului legal. După cum vă amintiţi, în momentul în care a apărut această dispută legată de pierderea unor drepturi de televiziune din partea TVR, legate de diferite manifestări artistice sau sportive sau programe, Guvernul a constatat că nu are cadrul legal pentru a interveni în sprijinul Televiziunii publice în perspectiva susţinerii obligaţiilor constituţionale pe care TVR le are în spaţiul public românesc. În consecinţă, Ministerul de Finanţe va propune o ordonanţă de urgenţă prin care să creeze acest cadru, prin care o parte din suma pe care televiziunea o primeşte de la bugetul central pentru susţinerea unor relee şi a spaţiilor de transmisie – adică cheltuieli cu închirierea spaţiilor pentru agenţii economici din domeniul comunicaţiilor (…) – deci aceşti bani care sunt deja alocaţi în momentul în care se constituie bugetul vor putea fi utilizaţi de Televiziunea publică prin intermediul MF pentru plata datoriilor la EBU", a explicat purtătorul de cuvânt al Guvernului, Dan Suciu, citat de Agerpres.

Potrivit lui Suciu, "această plată a datoriilor la EBU este urgentă şi imperioasă, pentru că, dacă nu se va face în perioada imediat următoare, Televiziunea publică va fi eliminată din sistemul european de televiziune".

"Aşadar, nu vorbim de bani suplimentari alocaţi Televiziunii publice, vorbim de crearea cadrului legal pentru ca o parte din fondurile care rămâneau, de obicei, an de an, necheltuite, să fie utilizate de data aceasta pentru plata acestor datorii. Nu puteau fi utilizate pentru că erau pe o altă linie bugetară, era o altă sursă financiară pentru televiziune, cu dedicaţie specială, şi, în consecinţă, din acest punct de vedere, nu puteau fi utilizaţi de Televiziunea publică", a arătat Suciu.

Purtătorul de cuvânt al Executivului a menţionat că a fost solicitat conducerii TVR "un plan de restructurare în perioada imediat următoare". "În 30 de zile, Televiziunea publică va prezenta un plan de acţiune, aşa încât să putem lega acest ajutor financiar şi de elementele de reformă de care Televiziunea publică are nevoie", a mai spus Suciu.