INTERVIUL ZILEI. Dan Grigore a demisionat de la CNA: "Nu-mi place să fiu un sac de box". VEZI textul demisiei

INTERVIUL ZILEI. Dan Grigore a demisionat de la CNA: "Nu-mi place să fiu un sac de box". VEZI textul demisiei

Marele pianist Dan Grigore a decis să îşi depună mandatul din funcţia de membru CNA. El ne povesteşte de ce.

Timp de 12 ani, adică aproape două mandate, Dan Grigore a fost membru în Consiliul Naţional al Audiovizualului (CNA), având un salariu de aproximativ 4.000 de lei şi maşină de serviciu. El va putea să îşi primească şi pensia de care a fost privat pe timpul cât şi-a exercitat mandatul la CNA şi va continua activitatea de solist-concertist şi de profesor de pian. El a vorbit, într-un interviu acordat "Evenimentului zilei", despre activitatea şi controversele din cadrul CNA. EVZ: Aţi avertizat opinia publică din România că, dacă liderul USL Crin Antonescu nu îşi va cere scuze, o să demisionaţi. Ce s-a întâmplat de fapt? Dan Grigore: După cum se ştie, dânsul a afirmat despre mine că nu am onoare şi că deşi aş fi monarhist sunt şi simpatizant al preşedintelui. Simpatizant al Preşedintelui nu sunt şi monarhist sunt mai puţin de când Antena 3, un post care seamănă cu un brigand în piaţa publică, îşi manifestă aceste simpatii. Domnul Antonescu a mai afirmat că dânsul m-ar fi trimis în CNA...

Dar cum aţi ajuns în CNA? A fost ideea lui Florin Gabriel Mărculescu, un regretat ziarist de la "România liberă", bun prieten cu mine. El şi cu Gabriela Stoica, soţia lui şi consiliera lui Radu Vasile, m-au convins să fac acest pas. PNL, vremea când era condus de Valeriu Stoica, pentru primul mandat. Pentru al doilea, propunerea a venit tot de la PNL, condus atunci de Călin Popescu Tăriceanu.

Totuşi, de ce plecaţi? Pare curios ca un om cu prestigiul şi statura dumneavoastră să dea înapoi în urma unor cuvinte spuse într-o emisiune de la Antena 3, cu scopul de a-i fi pe plac lui Dan Voiculescu. Ca să nu mai vorbim despre faptul că este greu de crezut că un mare artist, probabil cel mai mare pianist român în viaţă, nu ar fi un om de onoare, cum afirmă Crin Antonescu. În afară de afirmaţiile lui Crin Antonescu şi vehemenţa nejustificată la adresa mea vreau să vă mai spun că s-a umplut paharul. Nu vreau şi nu-mi place să fiu un sac de box. Aşa se întâmplă şi se va întâmpla din ce în ce mai mult cu membrii CNA în cursul acestui an electoral. Nu-mi plac multe acolo şi nu-mi place întorsătura pe care au luat-o lucrurile. Eu m-am dus la CNA să fac ceva bun. Şi simt că nu se mai poate.

Ne puteți urmări și pe Google News

DUPLICITATE

Comportamentul membrilor CNA

Multe lucruri din atmosfera de la CNA răzbat şi în afară. Ce se întâmplă, de fapt, acolo? Fără să intru în amănunte pot să vă invit să faceţi o sumară cercetare pe site-ul www.cna.ro să vedeţi în ultimele luni cine şi cum a votat. De fapt, noi discutăm aşa cum este normal, nişte probleme. Sunt abateri care revoltă orice om de bun simţ, sunt atitudini publice care merită şi trebuie sancţionate. Aşadar, uneori mai cădem de acord să luăm măsurile care se impun.

Până aici mi se pare normal. De multe ori, la vot, nu mai poţi recunoaşte luările de poziţii din cadrul dezbaterilor.

Ce rol are preşedintele CNA? Răsvan Popescu, preşedintele CNA, este ziarist şi scriitor. Jean François Revel spune că "cine nu vrea să supere pe nimeni sfârşeşte prin a-i supăra pe toţi". Nu vreau să comentez mai mult.

REFUZ

"CNA-ul a pierdut lupta cu unele televiziuni"

Se comentează faptul că televiziunile sunt sancţionate cam pe sprânceană, în funcţie de ce reprezentanţi au printre dumneavoastră. Este parţial adevărat. Dar trebuie să vă spun că noi am cam pierdut lupta cu televiziunile.

Primul adversar a fost OTV? Este şi în prezent, deşi ei se victimizează, afirmând că nu au un reperezentant printre noi şi sunt persecutaţi. Aş vrea să precizez că rolul CNA este unul mult mai complex decât cel de a da amenzi. Acest Consiliu ar trebui să protejeze societatea noastră de manifestări nocive, dar în primul rând să găsească modalităţile cele mai eficiente de a promova valori culturale reale. În fapt, lucrurile au degenerat. După ce OTV-ul ne-a bălăcărit ani de zile, a venit acum Antena 3 care acţionează mult mai nociv. Ei refuză să se supună sancţiunilor şi răstălmăcesc sistematic temeiurile acestora. CV

Dan Grigore, pianist şi profesor de pian

  • Studii la Conservatorul Rimski-Korsakov din Sankt-Petersburg şi Bursa Herder la Academia de Muzică din Viena la recomandarea academicianului Mihail Jora;
  • Membru al Societăţii Europene de Cultură cu sediul la Veneţia;
  • Ordinul “Cavaler al Artelor şi Literelor" acordat de Guvernul Francez în 1999;
  • Din iulie 2000 este membru în CNA.

Citiți AICI textul demisiei Maestrului Dan Grigore:

  • Antena 3 își apără directorul: Mihai Gâdea nu a jignit pe nimeni