Evenimentul Zilei > Politica > Dan Barna, despre poziția preferată a USR. Votează sau nu un guvern liberal?
Dan Barna, despre poziția preferată a USR. Votează sau nu un guvern liberal?

Dan Barna, despre poziția preferată a USR. Votează sau nu un guvern liberal?

Liderul USR, Dan Barna, așteaptă nominalizarea pentru funcția de premier, dar dă de înțeles că va vota un guvern liberal.

Dan Barna ezită să își asume o poziție categorică și preferă să se ascundă în spatele unui termen ca „să vedem”. Întrebat dacă alianța USR-PLUS va da un cec în alb unui guvern liberal, liderul Uniunii Salvați România a răspuns: „Haideți să vedem…”.

Totuși, de un lucru ne asigură Dan Barna: că România va avea un guvern învestit de Parlament. Or asta presupune și obținerea voturilor „USR-iste”, după cum reiese din orice calcul politic.

„Cred că ne îndreptăm spre învestirea unui Guvern. Scenariul anticipatelor, din păcate pentru România, are șanse foarte-foarte mici în momentul de față, pare un proiect eșuat, exact cum s-a întâmplat și cu alegerea primarilor în două tururi”, a declarat Dan Barna la RFI.

La întrebarea dacă USR va pune umărul, alături de PNL și alte partide, la formarea unei majorități, Barna a răspuns: „Haideți să vedem care va fi propunerea de premier și cum ar putea să arate o astfel de majoritate necesară, conform deciziei CCR, în cadrul Parlamentului. USR în Parlament rămâne consecvent pe mesajul de susținere a ieșirii din criză și de rezolvare cât mai grabnică a acestei crize politice. Hai să vedem care sunt scenariile și vom lua deciziile corespunzătoare”.

În opinia liderului USR, contează foarte mult și cu ce nume de premier va veni Klaus Iohannis: „Fără îndoială, contează! Am spus întotdeauna, nu există un cec în alb pe care să-l fi primit PNL-ul sau oricine altcineva din spectrul politic. Numele premierului este primul element pe care trebuie să-l știm și în funcție de care vom lua decizia dacă vom susține sau nu inițiativa de constituire a unei majorități”.

Iar dacă alegerile anticipate pare „îngropate”, în viziunea lui Dan Barna, USR vânează altceva la negocierile următoare. Iată ce așteptări are fostul candidat la prezidențiale: „O speranță palidă legat de anticipate. Teoretic, s-ar mai putea întâmpla lucrul acesta, vom vedea care va fi și propunerea de premier a președintelui din această seară, în funcție de asta vom vedea dacă se constituie majoritatea”. Un lucru la care noi nu vom renunța și vom insista foarte ferm este ca acest Guvern să aibă primari în două tururi în programul de guvernare, astfel încât dacă Parlamentul îl învestește, dacă se constituie o majoritate, acea majoritate să-și asume și alegeri locale cu primari în două tururi”.

Publicat in categoriile: Politica
Ne puteți urmări pe Facebook, Telegram sau pe Google News
Accesează: