Evenimentul Zilei > Actualitate > Dan Alexandru Ghiţă, directorul general al Loteriei Române: „Oferta grecilor e o jignire”
Dan Alexandru Ghiţă, directorul general al Loteriei Române: „Oferta grecilor e o jignire”

Dan Alexandru Ghiţă, directorul general al Loteriei Române: „Oferta grecilor e o jignire”

Directorul Loteriei Române (LR) declară pentru EVZ că nu va încheia un nou contract cu grupul de firme Intralot. Dan Alexandru Ghiţă susţine că actualul contract a fost o piatră de moară pentru companie. Potrivit unei anchete EVZ, acest contract a produs companiei un prejudiciu de 215 milioane de euro în ultimii opt ani.

EVZ: Care este situaţia financiară actuală a LR?
Dan Alexandru Ghiţă: Încă nu am reuşit să parcurg toate documentele contabile ale companiei. Încă mă uit pe ele. În momentul de faţă încerc să stabilizez situaţia economică a companiei, deoarece avea un trend negativ. Caut soluţii pentru a avea creşteri cât mai rapide. Prioritatea mea constă în oprirea tuturor contractelor pe care le derulează în prezent LR şi care produc efecte devastatoare companiei.
La ce contracte vă referiţi?
Din păcate, toate departamentele Loteriei au în desfăşurare contracte păguboase.
Aveţi în vedere şi contractul încheiat cu grupul de firme Intralot, cel care a produs companiei o pagubă de 215 milioane de euro în ultimii opt ani?
Acest contract a fost o piatră de moară pentru companie. 97% din jocurile Loteriei sunt exclusivitatea grecilor. Doar lozurile sunt ale noastre. Din cauza unor clauze de exclusivitate din contractul cu grecii, nu pot implementa niciun joc nou până la expirarea acestuia. Dacă eu dau drumul la un joc nou acum, trebuie să achităm grecilor un comision considerabil. Nu ştiu cum a putut fi semnat un asemenea contract. Dacă nu exista această clauză, eu puteam da drumul acum la o serie de jocuri care să aducă bani frumoşi companiei. Eu nu aş fi acceptat niciodată un astfel de contract. Procentul actual este total defavorabil Loteriei (compania plăteşte în jur de 70% din încasările brute către grupul de firme Intralot – n.r.). Undeva la 50% – 50% este procentul normal, asta după ce elimini cheltuielile.
EVZ a scris recent despre noua ofertă a grupului Intralot făcută LR anul trecut. Ce aveţi de gând să faceţi cu această ofertă?
Oferta asta este o jignire adusă companiei. Nici n-o s-o citesc.
Ce se va întâmpla cu compania dacă Ministerul Finanţelor Publice va decide că LR trebuie să plătească la bugetul statului taxele şi impozitele neachitate pentru slot-machine, care sunt de aproximativ 350 de milioane de euro?
În momentul de faţă, LR nu poate face faţă unei asemenea plăţi. Probabil, trebuie găsită o soluţie, dacă nu… falimentul. Nu avem fonduri pentru a susţine o asemenea plată. După ce se va termina controlul, ne vom îndrepta către toate firmele care au prejudiciat compania. Dacă rapoartele vor indica o recuperare de datorii, ne vom adresa inclusiv firmelor greceşti. Aştept rapoartele finale înainte de a lua o decizie în acest sens.

97% din jocurile Loteriei sunt exclusivitatea firmei greceşti Intralot

Licitaţie pentru achiziţia de echipament
Anul viitor se va încheia contractul cu Intralot. Ce are de gând să facă LR? Vom face licitaţie publică, pentru a achiziţiona echipament de ultimă generaţie. Vom aduce LR la standarde europene. Îmi doresc ca în fiecare agenţie să fie toate jocurile care sunt într-o agenţie din afară. Mă refer la bingo, la cursele de câini, de cai şi toate celelalte jocuri de acest gen. Vrem să intrăm şi pe on-line, adică jucătorul să poată juca direct de pe telefonul său mobil la bingo sau la Loto 6/49. Aceste jocuri nu au putut fi implementate din cauza acelei clauze de confidenţialitate cu Intralot.

CARTE DE VIZITĂ

  • E primul manager al LR care provine din industria jocurilor de noroc
  • În ultimii patru ani a fost directorul general al firmei Galaxy Games
  • A absolvit ASE-ul şi Institutul Politehnic Bucureşti
  • Are doar 31 de ani, e căsătorit şi are un copil

"Vreau să reorganizez compania. Sunt posturi create pentru rude şi prieteni. Sunt angajaţi care îşi fac bine treaba şi care nu au fost stimulaţi. Vom face o analiză şi fiecare angajat va primi un bonus, în funcţie de încasări."
Dan Alexandru Ghiţă

CITIŢI ŞI:

  • Loteria Naţională era să ajungă din nou pe mâna grecilor
  • Bogdan Drăgoi, ministrul de Finanţe: Loteria Română va avea management privat
  • DRĂGOI SPARGE BUBOIUL GRECESC DE LA LOTERIE
  • Loteria Română, acuzată de evaziune la păcănele
  • Tun de 20 de milioane de euro la Loterie
  • Loteria Română va avea management privat