Evenimentul Zilei > Actualitate > Dale Băsescu, un cunoscut actor american de origine română, a murit la 60 de ani. Ce declara în EVENIMENTUL ZILEI despre familia fostului președinte
Dale Băsescu, un cunoscut actor american de origine română, a murit la 60 de ani. Ce declara în EVENIMENTUL ZILEI despre familia fostului președinte

Dale Băsescu, un cunoscut actor american de origine română, a murit la 60 de ani. Ce declara în EVENIMENTUL ZILEI despre familia fostului președinte

Actorul Dale Băsescu a murit în timp ce înota în piscină. Puțin cunoscut în românia, acesta era nelipsit din serialele americane. În 2009, el a dezvăluit pentru EVZ că își caută originile în România și a transmis un mesaj pentru Elena Băsescu, fiica cea mică a fostului președinte

TIZ. Dale speră că Traian Băsescu este „băiat bun”

"Din păcate, se pare că guvernele lumii sunt cam pe dinafară şi au pierdut contactul cu oamenii pe care se presupune că îi reprezintă. Sper că nu este cazul, prea mult, în privinţa României."
Dale Băsescu

DRAMĂ

„M-am născut în New York, deci sunt american. Familia mea provine din România şi s-a mutat în Colorado, când eu aveam trei ani. De mic mi-a plăcut să apar în faţa oamenilor şi să-i distrez cum pot”, îşi începea Dale povestea în urmă cu trei ani.

Întâmplarea a făcut ca numele pe care- l poartă să fie acelaşi cu al preşedintelui României. „Despre Traian Băsescu nu ştiu mai nimic. Sper însă că e băiat bun, din moment ce avem acelaşi nume. Ar fi aiurea să aflu că e un om de nimic”, declara Dale, încântat să afle că la mii de kilometri de locuinţa sa trăieşte un preşedinte care-i poartă numele.

Legat de originea acestui nume, Dale a fost destul de tranşant, declarând că nu şi l-ar schimba, în ciuda faptului că pentru americani el este greu de pronunţat. „Îmi place numele Dale Băsescu. Aş vrea să stiu însă mai multe despre acest nume. Bunica mea mi-a spus, când eram mic, că înseamnă «pui de biban». Îmi amintesc că am fost foarte dezamăgit. Speram să aflu că e ceva mai mare sau mai exotic”, spune Dale. Viaţa sa însă nu a fost nici pe departe la fel de fericită ca a şefului statului român.

„Soţia mea a murit brusc, într-o noapte, în somn…”

„După colegiu m-am mutat la Los Angeles, unde am început să iau cursuri de actorie. Locuiam într-o dubă şi mergeam la audiţii pentru diverse roluri”, povesteşte actorul american.

După o perioadă în care a câştigat mai multe concursuri internaţionale de triatlon, a cunoscut- o pe Shirley, cea care avea să-i devină soţie în 1989. Din păcate însă, soarta i-a curmat fericirea lui Dale într-o noapte care nu anunţa nimic. „Soţia mea a murit brusc, într-o noapte, în somn, purtând în pântece copilul nostru nenăscut. S-a stins fără să fi dat semne de boală. A adormit şi nu s-a mai trezit niciodată”, povesteşte cu tristeţe Dale Băsescu.

„Am sărutat-o de noapte bună şi i-am spus că o iubesc… Patru ani am fost într-o stare oribilă, în care nu-mi doream decât să mor. Îmi plănuiam sinuciderea în fiecare zi, voiam să curm suferinţa pe care o simţeam”, adaugă actorul.

Singurele lucruri care l-au ţinut în viaţă au fost animalele pe care le avea atunci, o căţeluşă şi o pisică, Kybers şi Grizzly. A revenit pe linia de plutire datorită lor.

Ca o coincidenţă nefericită, căţeluşa i-a murit în braţe în ziua în care ar fi aniversat 16 ani de căsătorie cu Shirley. Din acel moment, a început din nou să compună muzică de filme şi să joace diverse roluri.

CARIERĂ

Roluri diferite, de la nazist, la cămătar cubanez

Activitatea actorului Dale Băsescu nu este una strălucită, însă în „Cetatea Filmului” nu ştii de unde sare iepurele şi ce rol important poţi să primeşti într-o bună zi, după zeci şi sute de castinguri la care participi.
 „Am avut roluri de «băiat bun», dar şi de «băiat rău» în filmele în care am jucat”, povesteşte Dale.

El s-a pregătit cu nume cunoscute ale Broadway-ului sau ale Hollywoodu-lui, printre care Michael Shurtleff, Michael Cole şi Nick Conti.

A fost, printre altele, şeful Mafiei, vânzător de maşini, cămătar cubanez, colonel nazist, asasin plătit, agent secret care joacă rolul de consilier marital, director de corporaţie, producător muzical, preot şi, nu în ultimul rând, un pierde- vară cu probleme mintale.

Publicat in categoriile: Actualitate
Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News
Accesează: