Evenimentul Zilei > International > Pentru Dalai Lama, Trump e lipsit de principii morale
Pentru Dalai Lama, Trump e lipsit de principii morale

Pentru Dalai Lama, Trump e lipsit de principii morale

Dalai Lama a acuzat pe preşedintele Donald Trump că e lipsit de principii morale într-un interviu acordat BBC. El a readus în discuţie propunerile sale asupra imigraţiei şi a femeilor dar şi cum trebuie să arate cel care îi va lua locul.

"Într-o zi el spune o chestiune, în alta spune exact invers'', a declarat liderul spiritual tibetan în vârstă de 83 de ani legat de locatarul Casei Albe, estimând că această atitudine provine dintr-o ''lipsă de principii morale''. ''Când a devenit preşedinte, el a decretat 'America mai întâi'!. Este o greşeală. America trebuie să-şi asume o responsabilitate mondială'', a adăugat câştigătorul premiului Nobel pentru pace în cursul unei întâlniri difuzată zilele trecute la reşedinţa sa de la Dharamsala (nordul Indiei), unde trăieşte în exil de mai bine de 60 de ani.

Liderul spiritual tibetan a mai declarat că o femeie ar trebui să fie mai "atrăgătoare" decât el pentru a-i lua locul

Întrebat despe un comentariu al său precedent când s-a declarat deschis la posibilitatea ca următorul Dalai Lama să fie o femeie, cu condiţia ca aceasta să fie ''atrăgătoare'', Tenzin Gyatso, a reiterat această propunere. ''Dacă va fi vorba de o femeie dalaï-lama, condiţia este ca ea să fie mai atrăgătoare (decât mine)'', declară el. ''Dacă o femeie dalaï-lama va vorbi aşa…'' spune el mimând o persoană care stă tolănită leneş în pat (râde cu râsul lui specific), atunci e de preferat să nu-i mai vedeţi faţa''. Atunci când intervievatoarea i-a spus retoric că personalitatea interioară prelevă asupra psihicului, el a răspuns ''cred că amândouă sunt compatibile unul cu altul, gândesc''.

''Limitaţi'' imigraţia în Europa

Confruntat cu declaraţiile sale trecute despre imigraţia în Europa, el îşi menţine poziţia estimând că doar ''un număr limitat'' de refugiaţi ar trebui să fie autorizaţi să rămână pe teritoriul european, pe termen lung. ''Ţările europene va trebui să ia aceşti refugiaţi, să-i şcolarizeze şi să-i formeze. Apoi obiectivul este ca aceştia să se întoarcă în ţările lor'', a declarat el.

''Va deveni toată Europa o ţară musulmană? Imposibil. Sau o ţară africană? La fel de imposibil'', adaugă el. ''Apăraţi şi păstraţi Europa pentru europeni''. Dalai Lama trăieşte în exil în India, după ce a fugit în 1959 din regatul său, Tibet, trecut sub controlul Chinei. Renunţând în 1988 la veleităţile de independenţă a regiunii himalayene, el militează pentru o mai mare autonomie a poporului său aflat acum pe teritoriul Republicii Populare Chineze.

Tot la BBC el a mai sus că: China este în schimbare, dezvăluind că are contacte cu foşti oficiali chinezi acum la pensie, ''cu titlu absolut privat'', dar şi cu cadre universitare chineze cu legături guvernamentale, potrivit BBC

 

Informaţiile publicate de evz.ro pot fi preluate de alte publicaţii online doar în limita a 500 de caractere şi cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la această regulă constituie o încălcare a Legii 8/1996 privind dreptul de autor.