Dalai Lama a făcut observațiile într-o conferință de la Malmö, Suedia, unde s-a discutat despre creștere a crimelor, violurilor și a violenţelor corelate o dată cu creșterea numărului de refugiați din Siria și alte țări predominant musulmane. Dalai Lama a susținut că țările europene au fost "responsabile moral" pentru a ajuta "un refugiat care se confruntă cu adevărat cu un pericol împotriva vieții", dar că refugiații ar trebui să se întoarcă în cele din urmă și să-și reconstruiască vieţile în țările de origine.

"Din punct de vedere moral cred că refugiații ar trebui admiși doar temporar", a adăugat el. Dalai Lama a clarificat despre acea perioadă câmd a avut compasiune pentru refugiați, în special pentru cei care au fugit de război, dar a spus că scopul ajutoarelor ar trebui să fie întoarcerea lor în țara lor.

"Când privim în fața fiecărui refugiat, mai ales a copiilor și a femeilor, putem simți suferința lor", a spus el. "Scopul ar trebui să fie acela de a se întoarce și de a-și reconstrui țările."  Dalai Lama a rămas în exil din 1959, când a scăpat din Tibet și s-a stabilit în India urmat de zeci de mii de adepți după ce trupele comuniste chineze au preluat regiunea. Guvernul indian a fost de acord să-i acorde azil lui și urmașilor săi și a acordat, de asemenea, drepturi de vot tibetanilor născuți în India. Guvernul indian a suportat, de asemenea, toate cheltuielile legate de instituirea școlilor pentru copiii tibetani din țară, notează dailycaller