Evenimentul Zilei > Social > 1 like pentru 1 leu. Salvează Crăciunul familiei care a cules 55 de copii de pe stradă
1 like pentru 1 leu. Salvează Crăciunul familiei care a cules 55 de copii de pe stradă

1 like pentru 1 leu. Salvează Crăciunul familiei care a cules 55 de copii de pe stradă

Doi soţi cu suflet mare au grijă de 13 copii pe care i-au cules de pe stradă sau din orfelinate. Prin casa lor au trecut în total 55 de copii de-a lungul timpului. Compania ECCO a iniţiat o campanie de sprijin pe Facebook: fiecare "like" sau "share" înseamnă o donaţie de 1 leu din partea companiei pentru ei.

Casa de copii Lidia din Domneşti, judeţul Ilfov, este locul unde trăiesc 13 suflete abandonate de părinţi. Copii cu poveşti triste, care s-au trezit în stradă la nici cinci ani sau care au îndurat regimul aspru din orfelinate. Soţii Guias i-au adus în casa lor, unde fac eforturi să nu le lipsească nimic, deşi îşi permit cu greu să le ofere şi strictul necesar.
În ajutorul lor vine compania ECCO, care a demarat o campanie online de ajutorare. Poveştile copiilor pot fi citite pe peretele paginii de Facebook a brandului sau în aplicaţia http://www.facebook.com/ECCORomania?sk=app_317397038289071.
Fiecare demers de răspândire a poveştilor acestor copii curajoşi, printr-un „like” sau „share” al poveştilor, va fi recompensat de ECCO cu un leu. Suma strânsă va fi donată în final Fundaţiei Casa Lidia.
„La orfelinat, mă trimiteau devreme la culcare, iar angajaţii sărbătoreau”
Alex Catană are 19 ani, iar până la 4 ani a locuit la orfelinat, alături de fratele său mai mic, Bogdan. Vorbeşte despre timpul petrecut acolo ca şi cum ar fi fost ieri. Îşi aminteşte cum nu se ridica sătul de la masă, cum nu mânca decât din farfurii de tablă şi cum era lovit în fiecare seară chiar dacă nu făcea nimic rău.
De Crăciun nici nu putea fi vorba, dar nu-i simţea lipsa, pentru că nici măcar nu ştia ce este. „N-am avut niciodată Crăciun, nici nu prea înţelegeam eu ce este. Îmi amintesc doar că mă trimiteau mai devreme la culcare, iar angajaţii sărbătoreau”, povesteşte Alex.
Până într-o zi când familia Guias a venit în vizită la orfelinat. Alex s-a dus glonţ la ei şi le-a cerut să-l ia cu el. Aşa au ajuns Alex şi Bogdan primii copii adoptaţi de soţii Guias. „Nu ştiam unde mergem, dar nu conta. Mai rău ca-n orfelinat nu putea fi”, spune Alex. Avea să se convingă, mai târziu, că mai rău nu era, din contră, acolo au aflat cum e să mănânci din farfurii curate şi să ai brad de Crăciun.
Alex este bucătar într-un restaurant din centrul Bucureştiului. Face naveta din Ilfov în fiecare zi, dar drumul lung nu este un motiv să vrea să se mute de lângă părinţi.
Mai mult el vorbeşte despre povestea lor, Bogdan are un defect de vorbire şi se exprimă greu, câteodată ridică tonul fără să-şi dea seama şi are ieşiri nervoase. Cei doi soţi nu au avut bani să-l ducă la tratament.
În ciuda problemelor de sănătate, merge la şcoală. A făcut şcoala profesională, iar acum mai are doi ani de liceu la zi. Nu ştie ce va face dupa ce-l termină, dar parca n-ar pleca din Casa Lidia.
Înger păzitor pentru surori. „Nu dormeam noaptea, dacă lua foc ceva?”
Cei trei fraţi Petrache îşi amintesc mereu Crăciunul ca fiind momentul în care mama lor i-a părăsit. Acum doi ani, i-a lăsat singuri să treacă iarna într-o baracă dezafectată, fără uşă sau ferestre. Aura avea un an jumătate, Florentina avea 6 ani, iar Ştefan, fratele cel mare, 12 ani.
Ştefan Petrache are acum 14 ani şi este abia în clasa a VI-a, pentru că a pierdut ani buni de şcoală pe vremea când locuia cu mama şi cu surorile lui. „Când ţi-e foame tot timpul, nu-ţi mai stă gândul la carte”, spune tata Guias, în timp ce-l mângâie pe cap pe Fănel, aşa cum îi spune toată lumea. Povestea lui este parcă mai tristă atunci când o spune chiar el. Vorbeşte calm, ruşinat, despre cum i-a părăsit mama în prag de iarnă. I-a lăsat într-o baracă improvizată, fără bani sau mâncare.
Aşa a devenit şi mamă, şi tată pentru cele două surori mai mici. Cerşea mâncare la uşile sătenilor, iar noaptea făcea focul. „Nu dormeam. Dacă lua foc ceva?”, spune băiatul. Nu-şi aminteşte exact cât timp a dus-o aşa. „Mult, mult…”, spune el.
Apoi jandarmii i-au dus în Casa Lidia, unde nici nu a vrut să meargă la început. Nu avea de unde să ştie că la familia Guias urma să aibă un brad de Crăciun şi să primească daruri, pentru prima oară în viaţă.
„De Crăciun, îmi aleg bebelul Maia care creşte”
Aura, surioara lui mai mică, are 4 ani şi nu-şi aminteşte frigul din baraca în care a locuit, dar nici alţi părinţi decât soţii Guias. Ştie că înainte să ajungă în Casa Lidia, la ea n-a venit niciodată Moş Crăciun. Acum aşteaptă să-i aducă o păpuşă care creşte singură, pe care a văzut-o într-o reclamă la televizor.
Florentina Petrache are acum 8 ani. A venit în Casa Lidia desculţă, în condiţiile în care afară era zăpadă. Nu vorbeşte despre viaţa ei de dinainte, pentru că vrea s-o uite. Este cea mai liniştită şi ordonată din casa familiei Guias. „Când primesc dulciuri sau jucării, ea vine întotdeauna ultima, îi lasă pe toţi în faţa ei şi nu cere nimic. Când au fost întrebaţi ce vor de la moş, a răspuns ultima: îmi aleg bebelul Maia care creşte”, spune tatăl adoptiv.
Mândria familiei: singura studentă din casă
Andreea Suciu are 19 ani şi este singura din casa familiei Guias care merge la facultate. Face naveta întotdeauna să ajungă la cursuri. Tatăl nu are întotdeauna bani de microbuz, aşa că face menaj în casa unor familii din când în când. Aşa reuşeşte să-şi mai ajute părinţii pe care îi cunoaşte de la 4 ani.
„E aşa o mândrie pentru noi. De 15 ani încoace, am avut grijă de 55 de copii şi doar ea a reuşit să ajungă la facultate. A fost silitoare şi am încercat să o încurajăm spre şcoală”, povesteşte tatăl Guias.

Publicat in categoriile: Social
Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News
Accesează: