Petre Daea, ministrul Agriculturii, loveşte din nou: "Nu am văzut oul când am ciocnit la Paşte, mă uitam pe cer dacă începe să plouă / Eu când cad din pom întâi mă uit dacă am coaste rupte, nu zbier înainte"

Petre Daea, ministrul Agriculturii, loveşte din nou: "Nu am văzut oul când am ciocnit la Paşte, mă uitam pe cer dacă începe să plouă / Eu când cad din pom întâi mă uit dacă am coaste rupte, nu zbier înainte"

Ministrul Agriculturii, Petre Daea, care s-a remarcat printr-un şir de afirmaţii care au stârnit amuzamentul opiniei publice, îşi declară singurul regret în cel mai recent interviu: "Îmi pare rău că noaptea nu este zi".

Ministrul Agriculturii a spus, într-un interviu acordat Agerpres, că temperaturile scăzute din ultima perioadă au pus ]n pericol culturile agricole.

"În momentul apariţiei fenomenelor negative impulsul de moment a fost de dezastru. Când am spus atunci că e mai mult bine decât rău, în acea perioadă solurile României sufereau de lipsa apei. Erau suprafeţe din sudul ţării care aveau un deficit de peste 1.500 mc de apă la hectar. Era secetă pedologică. S-a mai menţinut această situaţie şi în interiorul arcului carpatic, în Transilvania. Vreau să vă spun că nu am văzut oul când am ciocnit la Paşte, pentru că mă uitam pe cer să văd dacă nu cumva începe să plouă. Am străbătut partea de sud a ţării şi am văzut că plantele sufereau de lipsa de apă. Şi ploaia a venit la timp. A salvat cerealele păioase în România, a salvat rapiţa şi toate culturile însămânţate în toamnă, care crescuseră şi îşi măriseră consumul de apă datorită masei vegetative", a spus el.

Îîntrebat ce face ministerul său cu privire la teama că în România ajung produse alimentare mai slabe din punct de vedere calitativ decât în alte state, Petre Daea a spus că aşteaptă răspunsul  omologilor din cinci state europene pentru a avea acordul de a preleva probe pe alimente similare cu cele care se comercializează în România.

"Aştept răspunsul. Eu când cad din pom întâi mă uit dacă am coaste rupte, pe urmă mă scutur şi abia pe urmă încep să zbier, nu zbier înainte. În opinia mea, trebuie să fim foarte exacţi şi în ceea ce facem, dar şi în ceea ce vorbim. Şi consider că am fost exact. Îmi respect aceste principii. După ce vor veni răspunsurile îmi urmez paşii. Nu fac nimic în afara legii şi în afara logicii, nu fac niciun fel de improvizaţie, pentru că ar însemna că sunt un aventurier. Aş putea să o introduc o companie într-o analiză fără a identifica proba de unde am luat-o, cu cine am luat-o, poate fi verosimilă acea probă? Sub nicio formă. Produci dezordine şi interpretări deformate. Cu ce drept, cu ce scop şi cu rezultate? În niciun caz nu va fi un rezultat bun", a explicat Daea.

La finalul interviului, el şi-a spus nemulţumirea legată de sectorul agricol: "Îmi pare rău că noaptea nu este zi, pentru ca aş putea rezolva aproape tot în agricultură".

Plopul face umbră în stânga şi în dreapta

Într-un discurs ţinut în luna martie la Rădăuţi, Petre Daea spunea că există mulţi plopi pe terenurile arabile, ceea ce ar avea efecte dăunătoare: "Prin înălţimea plopului, iată că se realizează umbră, în stânga sau în dreapta, se umbresc suprafeţele de jur împrejurul plopului. Omul nu mai poate produce şi spune: hai, domnule, să vând. În orice caz, în zona Rădăuţiului sunt în jur de 731 de hectare. (...) Au vândut terenul, iar pe suprafeţele respective, terenurile vândute, înţelegând aici suprafeţele arabile, cei care au cumpărat au pus plopi".

Oaia are şi lapte

Invitat într-o emisiune la TVR1, Petre Daea a explicat în februarie ce poate omul să folosească de la oaie.

”Oaia avea, sau are, trei producții principale. Oaia nu-i secundară. Are lâna, are mielul, are carnea și, evident, cele de lapte au și lapte. După cum știți, lâna este aruncată, dată foc. Dar știți de ce e dată foc? Vă dau o informație pentru bagajul tehnic al dumneavoastră, ca să folosiți informația când vorbiți despre agricultura României. Lâna la umiditate trăiește sute de ani! Explicația e că ciobanul stă cu lâna, cu cojocul, pe dinafară. Un singur dușman are lâna. Știți care e? Molia, și aceasta acționează numai la mediul uscat! Țăranul, dacă aruncă lâna în pământ, o învârtește... când cu plugul, când cu discul, când cu semănătoarea, când cu sapa, când cu lopata... o învârtește că ea nu putrezește acolo... Și-atunci țăranul îi dă foc, îi dă foc și nici la foc n-o rezolvă, dom'le. Și-atunci, în acest produs extraordinar care poate fi, am discutat să găsim soluția valorificării în termoizolație (...) Păi, nu-i păcat?! Și în asfaltare se folosește lâna! Eu vă dau un alt exemplu: sunt 12 milioane de oi, au trei kilograme oaia, da? O plapumă cât ar fi? Trei kilograme! Ar fi 12 milioane de plapume în România pentru săraci!”, a declarat acesta.

Numai situaţii neclare

Petre Daea a afirmat la începutul unei şedinţe de Guvern că speră să fie "numai situaţii neclare" în plata subvenţiilor pentru fermieri. El a fost corectat de premier.

Discuţia din şedinţa de Guvern:

Premierul Sorin Grindeanu: Dle ministru, la 31 martie ce se întâmplă?

Petre Daea: Dle prim-ministru pentru mine ziua este exactă, sarcina de asemenea. Sper ca în 31 martie să avem numai situații neclare privind legătura între sistem, sistemul de aplicare, și situațiile concrete pentru fermierii din România. 

Sorin Grindeanu: Adică lucruri puține.

Petre Daea: Foarte puține.

Ne puteți urmări și pe Google News