Evenimentul Zilei > Politica > Daea nu mai frige oaia
Daea nu mai frige oaia

Daea nu mai frige oaia

Comisarul European pentru sănătate şi siguranţă alimentară Vytenis Andriukaitis i-a cerut ministrului Agriculturii Petre Daea

Comisarul European pentru sănătate şi siguranţă alimentară Vytenis Andriukaitis i-a cerut ministrului Agriculturii Petre Daea să oprească exportul a 70.000 de oi către către Kuwait, Qatar şi Emiratele Arabe Unite, unde are loc, în august, „Festivalul sacrificiului”, invocând bunăstrarea animalelor.

Comisarul spune în scrisoare că animalele vor fi expuse unor temperaturi extreme, iar prevederile legale din domeniu interzic transportul acestora în astfel de condiţii. La începutul lunii iulie, deputatul Adrian Oros a inițiat un proiect de lege care interzice exportul de animale vii pe timpul verii și fără ca acestea să fie însoțite de un medic veterinar pe perioada transportului.

Oricum, Regulamentul UE 1 din 2005 nu permite transportul animalelor vii dacă temperatura depășește 30 de grade pe întreaga rută sau chiar pe porțiuni din rută. Legislația se aplica până la destinație chiar dacă aceasta este în țările terțe. În zona Golfului se înregistrează cele mai ridicate temperaturi, cu nopți de peste 35 grade Celsius și zile cu peste 45, uneori chiar 55 de grade.

În vara lui 2015, pe un vapor plecat din portul Midia spre Iordania au murit de sete 14.800 de oi în condițiile în care la bord nu era nu era niciun veterinar.