Liderul USR este de părere că Virgil Popescu a fost păstrat în funcție deși și-a cam atins limitele de competenţă pe acest domeniu. Dacian Cioloș a prezentat și proiectele partidului pentru următoarea sesiune parlamentară
Dacian Cioloş a declarat, marţi, într-o conferinţă de presă că USR va depune o moţiune simplă la adresa ministrului Energiei în prima zi a noii sesiuni parlamentare.
„Confirm încă odată faptul că USR va depune o moţiune simplă împotriva ministrului Energiei, Virgil Popescu, la începutul acestei sesiuni parlamentare
Am tras şi noi concluzii alături de mulţi cetăţeni ai României care plătesc în continuare facturi mari, faptul că felul cum a fost gestionat acest subiect este unul catastrofal, şi asta are impact asupra buzunarelor cetăţenilor. Din păcate, liderii coaliţiei PSD şi PNL au continuat cu acelaşi lidership în Guvern pe domeniul energiei
Au preferat să păstreze aceeaşi persoană în fruntea ministerului, cu toate că deja e foarte clar că și-a cam atins limitele de competenţă pe acest domeniu, aşa încât vom crea această oportunitate, să avem în Parlament o discuţie pe acest subiect şi pentru ca parlamentarii să poată să spună, prin votul lor dacă într-adevăr administrarea Ministerului Energiei de acest ministru este una bună sau nu, pentru că, cred că pentru cetăţeni lucrurile sunt foarte clare”, a spus Dacian Cioloş.
Transparență la ANRE
Totodată, USR va face demersurile necesare pentru adoptarea pachetului de legi menit să aducă transparenţă în numirea conducerii ANRE şi performanţă. Pe de o parte, este vorba de proiectul potrivit căruia numirile la ANRE să nu se mai poată face fără audierea candidaţilor în comisiile de specialitate ale Parlamentului. Pe de altă parte, USR va insista pentru un control parlamentar real asupra ANRE, în locul celui formal din prezent (conducerea Autorităţii să fie demisă la respingerea raportului de activitate). Ambele proiecte, iniţiate de deputata USR Cristina Prună, se află în dezbaterea Senatului.
Proiecte pentru școli și sănătate
Liderul USR a mai amintit şi alte priorităţi precum masa caldă în şcoli şi şcoala după şcoală, proiecte care vor fi susţinute în această sesiune, precum şi îmbunătăţirea învăţământului dual.
Primul program, aflat în stadiu de pilot de mai mulţi ani, trebuie extins la nivel naţional. Al doilea program vizează creşterea calităţii învăţământului şi scăderea ratei abandonului şcolar prin reorganizarea programului elevilor, astfel încât acesta să fie de la 8.00 la 17.00 şi să includă, pe lângă orele de studiu, masa caldă la prânz şi activităţi opţionale.
Şi în domeniul Sănătate vor fi avansate mai multe propuneri de modificări legislative, inclusiv în ceea ce priveşte malpraxisul şi îmbunătăţirea sănătăţii mintale. De asemenea, USR va lupta pentru adoptarea proiectului iniţiat de deputatul Tudor Pop prin care autorităţile locale să finanţeze şi sportul pentru copii şi juniori pe lângă activităţile sportive pentru seniori. USR îşi mai propune în noua sesiune şi adoptarea unui pachet „Sprijin pentru fete”, prin care vor fi sprijinite fetele şi mamele minore.
„Toate iniţiativele legislative şi amendamentele pe care le vom depune vor avea în vedere şi punerea în aplicare a reformelor prevăzute de Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă, care rămâne pentru noi o prioritate, aşa cum va trebui să fie o prioritate şi pentru majoritatea parlamentară“, a mai declarat Cioloș.
Taxarea sau eliminarea pensiilor speciale
USR are ca prioritate eliminarea şi/sau taxarea, după caz, a fiecărei categorii de pensii speciale, precum şi interzicerea cumulului pensiei speciale cu salariul. În ultimii 6 ani pensiile speciale au crescut cu 73%, iar în 2021 au crescut cu încă 8% faţă de 2020, ceea ce este inadmisibil în opinia USR.
O prioritate importantă pentru USR mai este modificarea legilor Justiţiei spre punerea lor în acord cu recomandările Comisiei de la Veneţia şi ale Comisiei Europene.
Legi antiplagiat
În viitoarea sesiune parlamentară USR va propune un nou Cod electoral, cu o viziune modernizatoare şi europeană a proceselor electorale, cu facilitarea exercitării drepturilor electorale în ţară şi în Diaspora şi cu adoptarea bunelor practici recomandate de Comisia de la Veneţia şi OSCE.
Antiplagiatul, etica şi integritatea reprezintă de asemenea arii de maxim interes pentru USR în următoarea sesiune parlamentară. „Întrucât considerăm că plagiatorii nu trebuie protejaţi de clasa politică şi nici nu trebuie recompensaţi cu funcţii importante şi privilegii, USR va depune încă trei proiecte legislative parte a „pachetului antiplagiat”, pachet inaugurat la finalul anului 2021 cu proiectul prin care plagiatorii dovediţi nu vor mai putea renunţa voluntar la titlul obţinut prin plagiat“, a mai spus Dacian Cioloș.