Evenimentul Zilei > Justitie > Dacian Cioloş EVITĂ RĂSPUNSURILE la ÎNTREBĂRI CHEIE!
Dacian Cioloş EVITĂ RĂSPUNSURILE la ÎNTREBĂRI CHEIE!

Dacian Cioloş EVITĂ RĂSPUNSURILE la ÎNTREBĂRI CHEIE!

Dacian Cioloş a evitat să răspundă concret la anumite întrebări legate de trecutul sau, mai exact, legate de perioade din cariera sa.

Acesta a primit întrebări legate de perioada în care a fost consilier, apoi secretar de stat la MADR şi în cele din urmă ministru la acelaşi minister.

A avut funcţii importante în cadrul MADR (Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale) începând cu 2005, acestea vizând zona atragerii şi utilizării fondurilor europene nerambursabile.

În acest context, apare întrebarea dacă Dacian Cioloş a ştiut sau nu cum s-au cheltuit banii europeni în dezvoltarea softurilor şi aplicaţiilor în cadrul Agenţiei de Plăti şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA), instituţie care  funcţionează în subordinea Ministerului Agriculturii, Pădurilor şi Dezvoltării Rurale în baza Legii 1/2004 cu modificările şi completările ulterioare. Contractul respectiv cu nr.20/15.07.2006 cu obiect “Dezvoltarea software-ului pentru sistemul IT al APIA şi IACS, ”IACS  este  – Sistemul Integrat de Administrare şi Control din România” şi, avea o valoare contractuală de 13.899.597 lei + TVA, cu un termen de finalizare de 12 luni de la dată intrării în vigoare a contractului (termen finalizare 24.07.2007). Termenul de finalizare a fost cu mult depăşit şi mai mult preţul contractul a fost majorat fără licitaţii, proceduri legale etc.

În perioada 2006-2012, APIA a dezvoltat un sistem informatic specific necesar gestionării fondurilor europene şi naţionale destinate sprijinirii agriculturii. După cum se ştie, sistemul a creat numeroase probleme, ducând la repetate întârzieri ale plăţilor către fermieri. În mai 2016, Direcţia Naţională Anticorupţie (DNA) a început efectuarea de  cercetări privind plăţile directe pentru fermieri şi achiziţionarea serviciilor de actualizare a softului prin care se fac aceste plăti, oare nu au observat şi contractul sus enunţat pentru a deschide o urmărire/investigaţie penală pertinentă/exhaustivă pentru aflarea adevărului.

Pe acest fond, având în vedere funcţiile publice deţinute de Dacian Cioloş la Ministerul Agriculturii,  acesta ar trebui să răspundă care erau cunoştinţele şi informaţiile sale legate de activităţile investiţionale derulate din 2006 în cadrul APIA, în special pentru achiziţionare şi dezvoltarea unui sistem informatic, respectiv prestări servicii IT în cadrul acestei structuri din cadrul Ministerului Agriculturii. 

O prima întrebare căruia domnul Cioloş trebuie să îi răspundă este legată de semnarea unui acord cadru nr.73/31.12.2008 (sub nr.28323/31.12.2008 la SIVECO) între APIA şi asociaţia formată din SIVECO, TEAMNET INTERNAŢIONAL şi ABACO SRL din Italia, pentru servicii de extindere şi dezvoltare a sistemului informatic al APIA, pentru circa 36 luni cu o valoare de 12.000.000 eura +tva pentru întreagă perioada (4000000 euro/an).

Întrebarea legată de semnarea acordului are şi mai mult sens în contextul în care se ştie, din diverse surse, despre existenţa unei adrese a şefului corp control dir. gen. Cornel Henorel Dicu, întocmită de doi funcţionari Petrică Anton şi Carmen Gheorghe, către Gheorghe Albu, secretar de stat al MADR cu nr.63986/28.11.2008, când încă ministru era Cioloş.

Ce conţinea acel raport şi ce a făcut domnul Cioloş cu informaţiile din acel raport – iată întrebarea la care trebuie să răspundă domnul Cioloş?

Ce a făcut domnul Cioloş cu informaţiile din raportul nr.63986/28.11.2008 ?