Evenimentul Zilei > Politica > Dacian Cioloş participă joi şi vineri la Consiliul European. Care sunt temele de discuţie
Dacian Cioloş participă joi şi vineri la Consiliul European. Care sunt temele de discuţie

Dacian Cioloş participă joi şi vineri la Consiliul European. Care sunt temele de discuţie

Prim-ministrul Dacian Cioloş participă joi şi vineri la Consiliul European, care va avea loc la Bruxelles.

Potrivit unui comunicat al Biroului de presă al Guvernului, principalele teme înscrise pe agenda lucrărilor Consiliului European vizează gestionarea fenomenului migraţiei şi acţiunea la nivelul Uniunii Europene şi al statelor membre pentru combaterea terorismului, în contextul creat după atentatele de luna trecută de la Paris.

Referitor la aceste subiecte, România susţine implementarea tuturor măsurilor necesare pentru securizarea frontierelor externe ale Uniunii Europene şi pentru garantarea securităţii interne, menţinându-se, totodată, principiul libertăţii de circulaţie în interiorul Uniunii, precizează sursa citată.

Totodată, România este solidară cu statele membre care se confruntă cu fluxuri masive de migranţi, solidaritate confirmată prin acţiunile întreprinse în implementarea măsurilor agreate până în prezent.

''România îşi menţine însă rezervele faţă de ideea creării unui mecanism permanent de relocare la nivelul UE, susţinând necesitatea unui instrument care să abordeze cu prioritate cauzele actualei crize a migraţiei, nu efectele. În acest context, va fi discutată inclusiv situaţia din Siria'', precizează comunicatul Guvernului, potrivit Agerpres.

Dezbaterile vor viza, de asemenea, chestiuni legate de relaţia cu Federaţia Rusă şi situaţia din estul Ucrainei.

Alte subiecte dezbătute la reuniunea de la Bruxelles se referă la Uniunea Economică şi Monetară şi piaţa unică.

''România, ca stat care doreşte să adere la zona euro, susţine consolidarea Uniunii Economice Monetare fără ridicarea unor bariere suplimentare în demersurile ţărilor care vor să adopte moneda unică'', arată Guvernul.

Liderii europeni vor discuta, totodată, pe tema accelerării proiectului unei uniuni energetice, având în vedere acordul istoric privind schimbările climatice obţinut în cadrul celei de-a 21-a Conferinţe a Părţilor (COP 21) la Convenţia-cadru a Organizaţiei Naţiunilor Unite asupra schimbărilor climatice, desfăşurată recent la Paris.

Chestiunea privind rămânerea Regatului Unit al Marii Britanii în Uniunea Europeană va fi, de asemenea, în atenţia participanţilor la Consiliul European de săptămâna aceasta.

Referitor la acest subiect, premierul Dacian Cioloş consideră că locul Marii Britanii este în Uniunea Europeană, poziţie exprimată, de altfel, şi cu prilejul întrevederii pe care a avut-o pe 9 decembrie, la Bucureşti, la Palatul Victoria, cu omologul său britanic, David Cameron.