Evenimentul Zilei > Politica > Dacian Cioloș: O să propun O ZI DE DOLIU NAȚIONAL pentru românii care au murit în CUTREMURUL din Italia
Dacian Cioloș: O să propun O ZI DE DOLIU NAȚIONAL pentru românii care au murit în CUTREMURUL din Italia

Dacian Cioloș: O să propun O ZI DE DOLIU NAȚIONAL pentru românii care au murit în CUTREMURUL din Italia

Primul-ministru Dacian Cioloș a afirmat că va propune, miercuri, în ședința de Guvern ca joi să fie zi de doliu național pentru românii care și-au pierdut viața în cutremurul din Italia.

"Mâine, în şedinţa de Guvern, o să propun şi o zi de doliu naţional pentru ei. (…) Foarte probabil joi o să propunem (să fie ziua de doliu naţional, n.r.)", a declarat Dacian Cioloş.

Marți, 30 august, Italia și-a luat adio de la cele 232 de victime ale devastatorului cutremur, care a lovit săptămâna trecută, zona centrală a țării. La ceremonie au participat șeful de stat, Sergio Mattarela, premierul, Matteo Renzi, și alte oficialități de stat. Din partea României, premierul Dacian Cioloș și ministrul muncii, Dragoș Pîslaru au asistat la serviciul funerar.

Primul-ministru al României a vizitat trei românce rănite în cutremur, internate într-un spital din Rieti, declarând că starea lor de sănătate este stabilă.

"Am vrut să văd cum se simt. Am avut o discuție cu medicii de aici înainte și mi-au confirmat că toate cele trei doamne pe care le-am vizitat sunt în stare bună clinică și oricum recuperabile medical, unele pe o perioadă mai lungă, altele pe o perioadă mai scurtă. Cred că va fi o doamnă tânără care în următoarele zile chiar va fi externată", a declarat premierul Cioloș, pentru Digi 24, la plecarea de la spitalul din Rieti.

''Am stat de vorbă un pic cu doamnele. Le-am explicat ceea ce am decis să facem, ajutorul financiar pe care o să îl acordăm. Le-am spus că am decis chiar de mâine să vină un asistent social de la București, care va sta o lună, două, cât va fi necesar aici, ca să ajute persoanele de la ambasadă să facă toate formalitățile necesare pentru ca oamenii să poată intra în posesia ajutorului pe care îl acordăm, fiindcă el, chiar dacă nu e foarte semnificativ din punct de vedere financiar, (…) e foarte important să ajungă cât mai repede", a precizat Cioloș.

În prezent, numărul cetățenilor români decedați în urma tragicului eveniment se ridică la 11. Referitor la semnalările privind cetățenii români declaraţi dispăruți, numărul cazurilor aflate în atenția Ministerului Afacerilor Externe (MAE) este de 14 persoane.

Vă reamintim că săptămâna trecută, un cutremur major a lovit centrul Italiei, lângă localitatea Norcia, la ora 3,36, ora locală, un seism cu magnitudinea de 6,2 pe scara Richter a avut loc la 10 km de localitatea Norcia. În urma acestui dezastru, un orășel a fost ras de pe fața pământului, iar bilanțul victimelor indică 292 de morți, deşi căutările încă nu s-au încheiat.