Evenimentul Zilei > Actualitate > Ilie Şerbănescu: Dacă Zona euro nu intră în recesiune, scăpăm şi noi
Ilie Şerbănescu: Dacă Zona euro nu intră în recesiune, scăpăm şi noi

Ilie Şerbănescu: Dacă Zona euro nu intră în recesiune, scăpăm şi noi

Pentru ca evoluţia economică să nu intre pe minus, România trebuie să se bazeze tot mai mult pe consumul intern, pentru că exporturile nu o pot ajuta să iasă din criză.

Situaţia Greciei este una foarte dură şi nimeni nu ştie cum va arăta rezolvarea acesteia. Probabil că se va apela la soluţia folosită şi în perioada interbelică, când s-au aruncat pe pieţe sume imense de bani, care au ajutat statele să-şi achite datoriile.
"Inflaţia va fi un fenomen care se va produce, cel mai probabil, la nivel european, iar occidentalii vor fi obligaţi să înveţe să trăiască mai rău", a spus, într-un interviu pentru EVZ, economistul Ilie Şerbănescu.
Grecia este, în rândul celorlalte ţări cu datorii, singurul exemplu de "lăbărţare a statului", sectorul public realizând cheltuieli pe care nu le poate susţine. Celelalte ţări au ajuns la un nivel mare al datoriilor suverane încercând să salveze sectorul privat. Ca un efect al problemei datoriilor, România va fi lovită de al doilea val de criză. Neavând o economie puternică, nu se poate apăra.
Locurile de muncă şi salariile
Pentru a atinge ţintele de deficit bugetar, politicienii locali nu vor "îndrăzni, însă, să scadă salariile. Cel mai probabil vor apela, la rândul lor, la creşterea inflaţiei", spune economistul. În opinia sa, discuţiile recente despre scăderea taxei pe valoarea adăugată, chiar cu preţul impozitării pensiilor, sunt exagerate, mai ales că guvernul a încercat deja să implementeze soluţia.
"Problema este că politicienii insistă să menţină cota unică. Pensiile pot fi impuse cu cote diferite de impozit şi se rezolvă problema", a spus Şerbănescu, explicând că, în felul acesta, cele mai mari contribuţii se vor strânge de la pensiile mari.
În ceea ce priveşte concedierile din sectorul public, preşedintele Traian Băsescu a vorbit recent despre un surplus de personal de 200.000 de oameni. "Cred că acestea sunt posturi vulnerabile", comentează analistul.
PIB-ul e dominat de consum
În opinia lui Ilie Şerbănescu, României îi lipseşte o "ţesătură industrială" care să îi permită să facă faţă crizei. "Produsul intern brut a fost ţinut un an (2010 – n.r.) de exporturile Daciei. Nu se poate merge la infinit pe această formulă", a spus Şerbănescu. Acesta a explicat că 60- 70% din produsul intern brut (PIB) este susţinut de consum. "Timp de un an (2010 n.r.) au zbârnâit exporturile, care au mers chiar mai bine decât înainte de criză, iar economia a fost în recesiune. Asta pentru că PIB-ul este împovărat de ponderea covârşitoare a con sumului, care nu a funcţionat bine", spune Şerbănescu.
Şansa României: piaţa internă
Ca să nu intrăm în recesiune la anul este nevoie ca economia să nu scadă în zona euro. Trebuie să "păstrăm nivelul actual al cererii interne şi să nu ne bazăm mult pe cea externă", a mai spus economistul. În eventualitatea revenirii recesiunii la nivel european, cele mai afectate din zonă vor fi însă Cehia şi Slovacia, care sunt "ateliere" pentru zona euro, deci puternic legate de aceasta.
"Leul trebuie să se ducă în jos indiferent de ceea ce crede Banca Naţională", mai spune economistul. Până acum, banca centrală a "ţinut" moneda cu bani de la Fondul Monetar, dar din 2012, când va trebui rambursată datoria către FMI, este posibil ca leul să se deprecieze, a completat acesta.
"Leul trebuie să se ducă în jos indiferent de ceea ce spune Banca Naţională, care a apărat moneda cu bani de la FMI"
ILIE ŞERBĂNESCU, economist

Citiţi şi:

  • Premierul Greciei: Facem eforturi supraomeneşti să scăpăm
  • Lumea trebuie să fie pregătită pentru un nou val de criză
  • Gemania susţine crearea fondului permanent de salvare a zonei euro 
  • Spectrul Greciei îngrozeşte: Portugalia, o altă ţară din colimator, ia măsuri 
  • Ar rezista zona euro la un eventual faliment al Greciei? 
Publicat in categoriile: Actualitate
Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News
Accesează: