Într-un interviu acordat radiodifuziunii olandeze NOS, premierul Mark Rutte a declarat că țările care au semnat acordul Schengen pentru libera circulație „au și obligații, nu pot doar să profite de avantaje, trebuie să-și asume și responsabilitățile pe care acest acord le comportă”.

„Este inacceptabil ca o mână de țări să primească cel mai mare număr de refugiați. Ceea ce putem face noi, ca țară occidentală, este să restabilim controalele la frontierele către Europa de Est”, a declarat Rutte.

Potrivit premierului olandez, țările din Est parte a Acordului Schengen sunt „mândre” de apartenența lor la această zonă, dar această adeziune este însoțită și de o „solidaritate cu ceilalți semnatari”.

Ca exemplu, Rutte a citat Ungaria, care „nu ajută deloc solicitanții de azil, chiar când aceștia nu vor să se instaleze în Ungaria, ci într-o altă țară europeană”.

Rutte a afirmat că a vorbit deja cu președintele Franței, Emmanuel Macron, despre planul său de a introduce noi controale la frontieră pentru țările din Estul Europei și că va avea curând o discuție pe această temă și cu cancelara Germaniei; Angela Merkel.

Mark Rutte, care pare să fi devenit un fel de „Tata Schengen”, ne-a trântit-o și nouă, românilor, la Sibiu: „România va fi admisă atunci când vă veți conforma tuturor regulilor statuluide de drept și ale democrației. Deocamdată nu mergeți în direcția corectă.”

Klaus Iohannis, căruia Macron, Merkel și Juncker i-au declarat personal că România merită să intre în Schengen, a zâmbit satisfăcut.