"Dacă nu-mi bag minţile-n cap, o să fiu primul remaniat"

Ministrul Culturii Teodor Paleologu se plânge că PSD l-a ameninţat cu remanierea, dacă nu-şi bagă minţile în cap, şi asta pentru că, potrivit propriilor declaraţii, s-ar fi opus politizării instituţiilor din cultură.

"Personal am rezerve foarte serioase faţă de principiul politizării unor instituţii de cultură. Chiar mi s-a spus de către un coleg de la PSD că, dacă nu-mi bag minţile-n cap, o să fiu primul remaniat", a declarat ministrul, la Realitatea FM.

Demnitarul a refuzat să precizeze cine este colegul de la PSD care l-a avertizat să nu mai critice numirile din instituţiile deconcentrate.

Capitala va avea un nou şef al Direcţiei de Cultură numit de primarul sectorului 5, Marian Vanghelie. Potrivit lui Paleologu, numirea lui Eugen Pleşca, fost ofiţer de securitate şi fost primar al sectorului 3, la Direcţia de Cultură, este o înţelegere politică între PSD şi PDL, iar el nu se poate amesteca. Cântăreţi de muzică populară, şefi la Cultură

Astăzi, de la ora 13.00, mai multe ONG-uri au protestat în faţa Ministerului Culturii, Cultelor şi Patrimoniului Naţional, cerându-i ministrului Theodor Paleologu să nu valideze persoanele pe care le consideră nepotrivite pentru funcţiile de directori ai Direcţiilor Judeţene de Cultură. Ministrul, însă, i-a trimis pe protestatari la PSD şi PD-L, partidele care au negociat numirile.

Mitingul a fost organizat de Asociaţia Bucureşti, Asociaţia Salvaţi Bucureştiul şi Fundaţia Eco- Civica, ale căror revendicări sunt susţinute, printre altele, de Agenţia pentru Monitorizarea Presei şi Alianţa Civică. Potrivit acestora, „există semnale că se fac presiuni puternice din partea partidelor din coaliţie către Ministerul Culturii pentru numirea unor directori obedienţi reţelelor imobiliare”.

„În 30 de judeţe există un singur candidat pe post, ceea ce confirmă faptul că înscrierile la concurs s-au făcut pe baza algoritmului politic. Fapt regretabil, întrucât există puţini specialişti în cultură şi patrimoniu în majoritatea judeţelor, iar organizaţiile ju deţene de partid nu au suficientă competenţă în a-i aprecia. Acest fapt poate avea consecinţe gra ve asupra patrimoniului”, comunică protestatarii, amintind că, „directorii Direcţiilor Judeţene de Cultură semnează avizele pentru demolări şi construcţii în zonele con struite protejate, fără a fi obligaţi să consulte Comisia Zonală a Monumentelor Istorice”.   Protestatarii dau şi câteva exemple de „specializări” ale candidaţilor: „în judeţele Botoşani, Cluj şi Hunedoara candidaţii sunt cântăreţi de muzică populară; în judeţele Giurgiu, Sălaj şi Sibiu - candidaţii au studii de inginerie; în Vaslui şi Vâlcea - sunt profesori de liceu; în Bucureşti, candidatul este maior în rezervă (trupele speciale), cu studii juridice”.

ŞTIRE ACTUALIZATĂ LA 16:06