Editura Evenimentul si Capital

Poveste de viață EMOȚIONANTĂ. „Dacă îmi va da Dumnezeu zile, îi voi salva și eu pe alții”

Autor: | | 0 Comentarii | 3790 Vizualizari

„Viața este grea, dar este frumoasă, și cu bune și cu rele. Și cu toții vrem să o trăim cât mai bine și frumos”. Sunt convingerile unui om, aşa cum apar ele mărturisite, cu un soi de frenezie, pe pagina sa de Facebook. Cei care i-au citit pe de-a-ntregul povestea au înţeles deja că nu pasiunea este izvorul confesiunii lui Mihail Ducman, ci îndârjirea cu care se agaţă de viaţă; dorinţa de a continua să privească spectacolul uluitor al existenţei, aşa cum spune, cu bune şi rele. Pentru asta, însă, are nevoie de ajutor pentru a învinge unul dintre cele mai agresive tipuri de cancer cu care a fost diagnosticat în urmă cu trei ani.

Undeva, în Bucureşti, încet ca un susur de apă, se aude plânsetul unui om. Dacă-l asculţi cu atenţie, ştii de ce plânge. Aşa cum ştii, din vorbele sale simple, înşiruite într-o confesiune cutremurătoare pe pagina sa de Facebook, că dimensiunile dramei cumplite prin care trece sunt foarte mari.

Pe obrazul lui Mihail Duncman, de 52 de ani, lacrimile au început să se usuce. A înţeles că semenii îi stau alături şi că, împreună cu ei, poate învinge cancerul, în forma lui agresivă, cu care a fost diagnosticat în 2015. Semeni, la ajutorul cărora a apelat în momentul în care a înţeles că melanomul - care i-a fost descoperit, în urmă cu trei ani, după o vizită, care ar fi trebuit să fie una banală, într-un cabinet de dermatologie - poate rupe firul firav al proprie-i vieţi.

Dunga neagră de pe unghie

Totul, pentru Mihail, a început după ce a observat apariţia unei dungi negre pe unghia degetului mare. La început, nu a luat-o în seamă, crezând că este ceva trecător. Probabil vreo urmă a unei lovituri recente. Dar cum, odată cu scurgerea timpului, dunga se încăpăţâna să rămână acolo, pe unghie, s-a văzut nevoit să bată în uşa dermatologului. Diagnosticul dat de medic l-a şocat. A ieşit buimac pe uşa cabinetului, purtând în suflet povara conştientizării faptului că este bolnav de cancer. Unul, aşa cum aveau să o demonstreze lunile care au urmat, extrem de dur, care îi ameninţa în fiecare minut viaţa. „Am ieşit de la dermatolog cu diagnosticul melanom. Știam în mare parte ce înseamnă, am început să citesc, dar la vremea aceea încă nu știam că avea să devină un adevărat dușman, fiind unul dintre cele mai agresive tipuri de cancer”, povesteşte Mihail pe pagina sa de Facebook. Confesiunea continuă, căpătând accente din ce în ce mai dramatice. „Până acum melanomul a câștigat cam toate bătăliile: m-am operat la deget și, ca să fiu cât mai sigur că scot tot, am făcut amputație de falangă.

Am făcut CT-uri și RMN-uri periodice, iar în 2017 a urmat o nouă veste proastă: au apărut două metastaze la plămâni, deci boala a evoluat la stadiul IV”, îşi continuă bărbatul povestea tristă.

Următoarele luni a trăit cu sentimentul că soarta bătăliei cu necruţătorul cancer poate fi întoarsă în favoarea sa. Avea şi motive să creadă asta, de vreme ce, spune el, „am operat metastazele prin lobectomie - a fost scos lobul superior al plămânului drept. Apoi am reușit să intru într-un studiu clinic unde am făcut imunoterapie (Opdivo - nivolumab) timp de 6 luni”.

„Pentru că viaţa e cel mai de preţ lucru”

Mihail Ducman, cel care a îmbrăcat vreme de 9 ani uniforma de poliţist, iar mai apoi pe aceea de jandarm, a ţinut să mulţumească, prin intermediul EVZ, tuturor celor care au donat până acum pentru a-i salva viaţa. Cu o voce tremurândă, bărbatul, care are o fată de 29 de ani, masterant în economie, a mărturisit că, dacă îi va da Dumnezeu zile şi va reuşi să scape de boala cumplită care-l macină, ştie ce are de făcut: „Voi ajuta la rândul meu aşa cum alţii, care nu mă cunosc, m-au ajutat pe mine. Probabil, voi pune bazele unei fundaţii umanitare în bunul mers al căreia m-aş implica foarte mult. Pentru că e nevoie de aşa ceva! Pentru că viaţa e cel mai de preţ lucru şi trebuie trăită până la capăt”, a mărturisit el, printre lacrimi. Bărbatul s-a tratat până în prezent la Clinică de Oncologie „Sfântul Nectarie”, din Craiova, singura din țară care trata gratuit, la momentul respectiv, pacienții bolnavi de cancer prin imunoterapie, un tratament de ultimă generație. De el s-a ocupat dr. Michael Schenker, unul dintre cei mai buni medici oncologi din România, acesta reușind să-l țină pe Mihail puternic și pregătit de luptă.

Ei sunt romanii care au PENSII COLOSALE! Pensionarii acestia iau 17.933 de lei LUNAR

Pagina 1 din 2





Stirile zilei

Alte articole din categoria: Social

Alte articole din categorie

capital.ro
libertatea.ro
rtv.net
fanatik.ro
wowbiz.ro
b1.ro
cancan.ro
playtech.ro
unica.ro
dcnews.ro
stiridiaspora.ro

LASA UN COMENTARIU

Caractere ramase: 1000

CITEŞTE ŞI