Ghidurile pentru o dietă sănătoasă recomandă tuturor să-și limiteze consumul de băuturi care conțin zahăr adăugat, băuturi răcoritoare îndulcite, băuturi din fructe, ape cu vitamine, ape minerale aromate şi băuturi energizante pentru sport.
Băuturile dulci nu sunt necesare pentru o sănătate bună și pot cauza probleme de sănătate dacă sunt băute în cantități mari. Bea multă apă în loc de băuturi cu adaos de zaharuri.
Există dovezi puternice ale asocierii dintre consumul de băuturi zaharoase și creșterea în exces în greutate atât la copii, cât și la adulți, precum și reducerea rezistenței osoase și a cariilor dentare.
Limitați băuturile răcoritoare îndulcite artificial
Unele băuturi răcoritoare conțin îndulcitori artificiali în loc de zahăr adăugat. Băuturile îndulcite artificial adaugă foarte puțină energie dietei și, prin urmare, nu contribuie direct la creșterea în greutate. Cu toate acestea, băuturile îndulcite artificial încă mențin „obiceiul” de a bea băuturi dulci și există unele dovezi că consumul tuturor băuturilor răcoritoare, atât dietetice, cât și îndulcite cu zahăr, poate duce la scăderea densității osoase, deoarece oamenii pot bea mai puțin lapte.
Indiferent dacă sunt îndulcite cu zahăr sau îndulcitori artificiali, aceste băuturi sunt acide. Consumul frecvent poate contribui la erodarea smalțului dentar, un factor major al cariilor dentare.
Pentru o bună sănătate orală, apa de la robinet are un avantaj față de multe băuturi disponibile în comerț, deoarece are efectele benefice ale fluorului adăugat. Apa de la robinet este, de asemenea, cea mai bună alegere de băutură pentru hidratare.
Consumul de lapte cu conținut scăzut de grăsimi ajută oamenii să-și atingă ținta pentru grupul de alimente „lapte, iaurt, brânză și/sau alternativele lor”.
Există alimente care ne-ar putea afecta sănătatea și greutatea
Alimentele și băuturile discreționare, inclusiv băuturile zaharoase, nu sunt o parte esențială sau necesară a tiparelor noastre alimentare. Dacă sunt alese, acestea ar trebui incluse doar ocazional și în cantități mici. Este important de ştiut faptul că alimente sănătoase nu pot fi consumate oricând, pentru că necesită un timp de digerare corespunzător. Dacă sunt mâncate haotic şi în combinații nepotrivite, aceste alimente pot avea efectul advers.
Așadar, băuturile răcoritoare, băuturile îndulcite cu zahăr, sucurile de fructe care conţin aceeaşi cantitate de zahăr ca şi băuturile răcoritoare! Bomboanele şi dulciurile, produsele de patiserie, conservele de fructe în sirop sau fructele uscate, ar trebui eliminate sau consumate foarte rar, informează betterhealth.vic.gov.au.