Evenimentul Zilei > EVZ Special > „Dacă bei o găleată de vin, îţi mai revii. Dar dacă bei o găleată de cafea, mai scapi? „
„Dacă bei o găleată de vin, îţi mai revii. Dar dacă bei o găleată de cafea, mai scapi? „

„Dacă bei o găleată de vin, îţi mai revii. Dar dacă bei o găleată de cafea, mai scapi? „

La Crăciun, oferă-ţi un vin roşu de Moldova, la Revelion - un vin spumos, iar la Paşti, vin alb sau roşu de Oltenia sau din Noua Zeelandă. Asta ne recomandă unul dintre cei mai buni experţi în vinuri din România: Cătălin Păduraru

Cătălin Păduraru este ”băutor fruntaş” de-o viaţă, dar e sigur că treaba asta nu i-a atras până în prezent prea multe pizme şi invidii într-o ţară oricum plină de băutori fruntaşi. Da, dar Păduraru nu este un băutor fruntaş obişnuit: ca membru vechi al Asociaţiei Degustătorilor de Vin Autorizaţi din România, el se întâlneşte la fiecare 3 luni cu restul colegilor, degustă ce găsesc prin butoaie şi apoi se roagă la Dumnezeu să înmulţească soiurile. Absolvent de Filosofie şi Actorie, acum vedetă TV, Cătălin Păduraru zice că-i mai bun vinul. Nobleţea obligă.
Evenimenul zilei: V-am găsit într-o Asociaţie a Degustătorilor Autorizaţi de vin. Dacă eraţi membru şi într-o Asociaţie Autorizată a Degustătorilor de Cozonac, se completa cumva situaţia?
Cătălin Păduraru: Ha,ha,ha, nu se completa nimic. Cozonacul e inamicul meu declarat, acum 2 ani aveam vreo 30 kg în plus.
Câte pahare aţi băut ca degustător, până în prezent? 
 Am băut vagoane de vin, cum să vă spun în pahare? Păi, numai dacă te afli într-un juriu, bei într-o zi cel puţin 50 de pahare, noi le zicem „probe”.
 Brandul de ţară sprijină brandul de vin?
Evident. Rolul statului este important pentru vinificaţie, căci promovarea este esenţială.
Aţi văzut ce spuneau zilele trecute câţiva francezi despre români… Cică românii sunt unii mici de înălţime, care beau ţuică. De ce nu suntem şi noi înalţi.. şi băutori de vin?
Ha, ha, ha, aşa ne-au prins. Păi străinii poate i-au văzut doar pe românii scunzi: ca să culegi la căpşuni, nu-ţi trebuie înălţime.
De bere n-au zis nimic oamenii ăştia. Berea e trecută de Guvern la „alimente”…
Mai de curând, şi vinul e trecut la „alimente”, şi are şanse mari să intre şi în farmacii, ca medicament.
Vinul, medicament?! O să se tripleze numărul de reţete compensate.
În Slovenia e o realitate. Vinul a fost declarat medicament, îl iei şi din farmacii…
Ştiu că faceţi o emisiune pe TVR2. Între butoaie…
„Fraţi de viţă” se numeşte, da. O emisiune bună…
Umblaţi mult prin ţară cu camera video, filmaţi, beţi vinul altora…
Ha, ha, ha, eu sunt total dedicat acestui domeniu. Am terminat Filosofia şi Actoria (IATC), dar după aceea am lucrat numai cu vinuri! Eu nu beau vinul, eu îl degust.
N-au reuşit ăştia să vă facă până acum o facultate de vinuri..
Din nefericire.
Românul nu prea şi-a înecat amarul în vin. Cică amarul ştie să înoate în vin..
Păi, noi stăm rău cu apa… Şi cu altele. Îmi amintesc că eram cu un coleg la Târgu Mureş, debarcaţi dintr-un Logan, era cald şi eram după un drum lung, şi nu vă pot spune cât de mult îmi doream o bere rece, să-mi clănţăne dinţii în halbă. Ei, am intrat acolo la o terasă şi am fost disperat să o aud pe ospătară: „Ioi, o vinit domnu’ cu emisiunea cu vinurile. Mintenaş v-aduc amu un vin bun!”… Ha, ha, ha! Serios acum, eu prefer varianta cu vinul băut la bucurie, cu prietenii.
Mergeţi la Cotnari, la Odobeşti. Avem atâtea crame în ţara asta că şi drumurile parcă-s proiectate în zig-zag…
Da, îmi pare rău că nu reuşesc să fiu la fel de simpatic la întrebarea asta. În atâta timp scurs, am constatat că dacă am avea drumuri, pot să fie ele perpendiculare, paralele sau zigzagate, am descoperi o altă ţară, o altă Românie. Stăm aşa, înfăşuraţi într-un şablon cam cenuşiu, şi nu prea ştim cât de frumoasă este…
Revenind la Asociaţia Degustătorilor Autorizaţi, adică ce-ar însemna aceasta? Trebuie autorizaţie de la Primărie ca să bei direct din butoi?
Ha, ha, nu! Noi, cu Asociaţia, am fost autorizaţi o singură dată. Este o Asociaţie fără fracturi, fără „aripi tinere”, care împlineşte 18 ani şi care îşi serbează majoratul. E ca un organism profesional, dacă vreţi. Îţi furnizează multă satisfacţie. Te vezi la fiecare 3 luni cu toţi profesioniştii din ţară, oameni care se ocupă numai cu vinurile.
In vino veritas! De la un litru de vin în sus, îţi dispar din cap şi criza economică, şi împrumuturile FMI…
Asta ar fi minciună! Îmi pare rău că nu sunt foarte glumeţ aici. Vinul dă o elasticitate interioară, care oferă acele libertăţi dorite. Uite, dacă bei o găleată de vin, îţi mai revii. Dar dacă bei o găleată de cafea, mai scapi?
Vor inventa ăştia şi strugurele care se coace în decembrie, pe vârful Omu. Să ne temem de acele vremuri?
Ha, ha, ha, asta chiar ar fi o performanţă… Foloseam nişte lămpi cu infraroşii, nu?
Cum vede un enolog criza economică mondială?
Există, desigur, şi o criză în viticultură. Pe de altă parte, vorbim aici, în această perioadă, şi de îndepărtarea de unele tipare din consum. Dau un exemplu: în loc să-şi cumpere a şaptea plasmă, românul poate să alegă acum nişte vin bun. Apoi, criza a scos la suprafaţă valoarea imobilară a pământului şi asta e o şansă. Gândiţi-vă cât s-a distrus, inclusiv viţă-de-vie. La Iaşi, colina Viile Bucim e rebotezată în Vilele Bucim. Păcat.
Cum se vede producţia noastră de vin în Europa?
Producţia noastră? În egală măsură, ceea ce am comunicat despre România, comunicăm şi despre vin. Deocamdată, stăm bine aici. Avem culturi spectaculoase, avem cea mai bună dotare de crame din partea asta de Europa…
Cum e când fiica dvs e întrebată la şcoală: „Ce meserie are tati?” şi ea răspunde: „Tati bea vin!”?
Fata mea este o mare admiratoare a vinului, nemaivorbind că are educaţia de a iubi această minune a naturii. De altfel, m-a însoţit frecvent în deplasări şi cunoaşte multe din acest domeniu. 
De sute de mii de ani, viaţa tihnită a românului se mişcă asimptotic între Crăciun şi Paşti. Între porc şi miel, cu vinul la mijloc. Să descriem mijlocul…
Vinul…
Vinul, da…
Vinul este un lichid inteligent, are memorie, reţine şi transmite informaţie, puteţi s-o credeţi pe-asta. De la o Fetească neagră afli foarte mult, n-o să spun că mai multe decât afli dintr-un Mers al Trenurilor, dar înţelegeţi dvs. ce vreau să spun… La Crăciun, oferă-ţi un vin roşu de Moldova, la Revelion – un vin spumos, iar la Paşti, vin alb sau roşu de Oltenia sau un Pinot Noir Shiraz (Australia, Noua Zeelandă)…