Deoarece aduce alinare, ba chiar si frumusete, pentru ca pusă în locuri anume, poate îmbujora obrajii doamnelor cu nuanţe cum niciun machiaj nu izbuteste….Ba poate face chiar ma mult…Nu este o femeie, deşi dacă ar fi fost, mulţi ar fi spus că este o femeie bună de pus la rană! Numele ei aduce fiori: lipitoarea. Uu vierme care s-a dovedit ştiinţific că aduce „fiori” de bine.
Mai precis este vorba despre un tratament care a cunoscut o dezvoltare deosebită în ultimii ani, şi este cunoscut drept unul dintre cele mai vechi tratamente ale omului: hirudoterapia sau tratamentul cu lipitori. O metodă veche de peste 2.000 de ani, foarte larg utilizată pînă în 1950 şi în Europa, care treptat, odată cu dezvoltarea sistemului farmaceutic şi apariţia medicamentelor a început să fie uitată.
Celulele corpului vibrează la unison
După 1995, s-au înfiinţat mai multe centre care promovau această terapie, iar în luna noiembrie 2001 a avut loc al VIII-lea Congres al hirudoterapeuţilor, unde s-a prezentat o lucrare ce a vizat descoperirea mecanismului de acţiune a hirudoterapiei, şi anume ce se întîmplă atunci cînd lipitorile extrag sânge din corpul uman. Atât le-a trebuit cercetătorilor! O provocare. Şi cum cercetătorii nu au odihnă dacă sunt provocaţi, s-a observat că, după ce se aplicau lipitorile, aura corpului uman se refăcea, atingînd parametrii optimi.
Nu a mai fost decât un pas până la concluzia că nu se poate ca acest fenomen să se întâmple numai pentru că lipitorile preluau o anumită cantitate de sînge din organismul uman. Continuând studiul, ei au preluat ecosemnalele emise de lipitori în momentul extracţiei, stabilindu-se că acestea ating o frecvenţă cuprinsă între 40 şi 250 kHz. Se pare că, în acel moment, toate celulele corpului vibrează la unison, în urma acestui semnal în celule începînd un proces de detoxifiere, efectele fiind imediate şi vizibile, în funcţie de afecţiunea respectivă.
Ce afecţiuni pot fi tratate
Desigur, explicaţiile ştiinţifice obosesc de obicei, dar în cazul lipitorilor sunt necesare. Lipitoarea elimină în circuitul sanguin o substanţă (hirudină, de aici denumirea terapiei) şi enzime active care au acţiune de fluidizare a sângelui, prin aceasta mărindu-se viteza de circulaţie şi fluidizare a sângelui, aspect deosebit de util, în tratamentul unor tulburări de circulaţie. Ce afecţiuni pot fi tratate prin această terapie?
În primul rînd, în problemele circulatorii din zona creierului, în cazul migrenelor, al tensiunii intracraniene, în cazul unor accidente vasculare cerebrale, al tumorilor benigne sau maligne, al cheagurilor de sînge. Puţină lume ştie că în marile spitale lipitorile se utilizează în mod frecvent, mai ales în cazul urgenţelor (de exemplu, în infarct), în afecţiunile oculare (glaucom), în afecţiunile ORL (sinuzite, rinite, scăderea acuităţii auditive, otite), în cazul bolii ischemice a cordului, hipertensiune, aritmie, bronşite, pneumonie, trigemen, neurite, spondilite, hernie de disc, spondiloze, ginecologie, hemoroizi externi şi interni, varice, tromboflebite şi diverse plăgi.
Un tratament complet durează de la 8 la 12 şedinţe făcute la un interval de maximum două pe săptămână . La o şedinţă, pe corpul pacientului ajung mai multe lipitori medicinale, care sunt aşezate în puncte cunoscute doar de reflexoterapeut. Pacientul simte doar o uşoară înţepătură, în momentul în care lipitoarea înfige trei ace la o jumătate de milimetru în piele, apoi acestea injectează hirudina şi extrage sângele care practic stagnează în zonă.
Adesea, chiar şi în cele mai complicate cazuri, atunci când bolnavul nu mai poate evita intervenţia chirurgicala, hirudoterapia poate învinge boala (varice, hemoroizi, tromboflebita). Combinată cu folosirea plantelor, hirudoterapia creşte efectul tratamentului de 1,5 ori.
Terapie pentru staruri
Celebra actriţă Demi Moore a dezvăluit un mod neobişnuit de a se detoxifia: terapia cu lipitori. După ce vedeta a încercat zeci de terapii, nu a ocolit-o nici pe cea care foloseşte lipitori, totul în numele frumuseţii.
În cadrul popularului show TV realizat de David Letterman, Demi a povestit despre cura naturală de detoxifiere urmată în Austria. Aceasta a spus că de când a apelat la tratament, se simte mai în formă ca niciodată şi reuşeşte să se menţină slabă fără a urma diete imposibile. Pielea ei a devenit mai strălucitoare şi mai elastică, ceea ce o face să meargă regulat în Austria pentru hirudoterapie.
Actriţa a mai vorbit şi despre faptul că ideea acestei detoxifieri i-a venit în urma faptului că s-a documentat şi astfel a aflat că lipitorile au fost folosite de-a lungul timpului nu numai în scop medical, ci şi în tratamente cosmetice, pentru îmbujorarea obrajilor (se aplicau după ceafă)!
Sunt aplicabile numai trei
În cazul în care sângele uman conţine o cantitate crescută de toxine, lipitorile sunt cele care sunt în pericol. Uneori, dacă toxinele sunt în procent ridicat, lipitorile refuză să extragă sînge. Dintre cele 565 de tipuri de lipitori cunoscute în lume, sunt aplicabile numai trei.
Cele folosite în hirudoterapie sunt aduse din crescătorii speciale, având fiecare un certificat care îi atestă calităţile, sunt de unică folosinţă, iar dacă doresc, pacienţii le pot lua acasă! Specialiştii spun că, în general, persoanele mai în vârstă sunt mai receptive la tratament, deoarece au auzit de la părinţii sau bunicii lor despre beneficiile acestei terapii. Şi dacă pe o femeie o iei acasă deloc sau de tot, iată că lipitoarea poate fi luată acasă definitiv!
<iframe width="630" height="315" src="http://www.youtube.com/embed/bYeqPvv5s_E" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>