Da, și Donald Trump poate avea COVID-19

epaselect epa08625933 US President Donald J. Trump kisses US First Lady Melania Trump after the First Lady delivered her speech during the second night of the Republican National Convention, in the Rose Garden at the White House in Washington, DC, USA, 25 August 2020. Due to the coronavirus pandemic the Republican Party has moved to a televised format for its convention. EPA/MICHAEL REYNOLDS

Informația transmisă pe Twitter joi noapte de președintele Donald Trump că atât el, cât și Prima Doamnă, Melania Trump, au fost testați pozitiv cu noul coronavirus a stârnit rumoare în rândul susținătorilor, dar și în rândul adversarilor.

„Ziua de vineri a fost dominată de comentarii exhibiționiste, conspiraționiste, pline de sfidare sau de ură, dar mai puțin de atitudini echilibrate, calme, cerebrale. Emoția este laitmotivul care continuă să ne depărteze tot mai mult de o realitate evidentă”, se arată într-un editorial publicat de Tribuna Românească din Chicago.

„Și Donald Trump poate avea COVID-19. Noul coronavirus este real, ne este tot mai clar că la un moment dat toată lumea îl va contacta, este noua realitate prin care și peste care va trebuie să trecem – nu mai este acel inamic invizibil care arunca mapamondul în haos la începutul lunii martie.

Președintele a interacționat foarte mult în diverse circumstanțe sociale, politice, personale, este înconjurat de foarte multe persoane care la rândul lor au contact cu alte persoane și deși la acest nivel înalt se practică măsuri stricte de siguranță, testări zilnice, supraveghere medicală constantă, virusul, pe care mai toată lumea l-a creditat cu o transmisibilitate ultra-rapidă, a ajuns până la el.

Nu este primul și nici ultimul lider de stat care a avut sau care va avea noul coronavirus.

În ceea ce-i privește pe susținătorii președintelui, este recomandat echilibrul. „Fake News”, „Trump nu se poate îmbolnăvi”, „COVID nu există”, „A fost infectat de Democrați” sunt comentariile care pe alocuri au frizat logica și care nu au avut niciun fundament real.

Dacă susținătorii lui Donald Trump apreciază acțiunile și rezultatele sale istorice în acest mandat prezidențial, vor avea încredere în el și în declarațiile directe, personale, ale sale că a contactat COVID-19, care în urma investigației se pare că i-a fost transmis de consiliera familiei prezidențiale, Hope Hicks.

Dincolo de orice conspirație, scenariu sau zvonuri, președintele a contactat virusul probabil la fel de rapid și de simplu precum un om obișnuit la supermarket, în mijloacele de transport în comun și așa mai departe.

Donald Trump are nevoie în continuare de susținere și de o forță care să-i producă un al doilea mandat prezidențial pe 3 noiembrie, nimic mai complicat de atât.

Trecând în tabăra cealaltă, expresiile și gândurile îndreptate spre președinte și situația prin care trece sunt macabre, grave, dar nu depășesc neapărat ca principiu percepția taberei susținătorilor.

„Sper să moară”, „Mă bucur că este bolnav”, „A fost ignorant, a pățit-o chiar el” a răsunat azi din gura și ecranele liberalilor americani și nu numai. Donald Trump nu a zis niciodată că virusul nu există, Statele Unite are printre cele mai mici rate de deces datorate coronavirusului, cele mai multe teste efectuate pe glob și a acționat la nivel istoric în fața unei crize fără precedent.

Ceea ce tabăra Democrată și liberală uită sau omite intenționat este că omenirea, în 2020, a suferit un șoc la care puține forțe politice au reușit să-i facă față. Fără o creștere economică imensă și sustenabilă în ultimii trei ani, fără o explozie a locurilor de muncă, Statele Unite nu ar fi avut resursele necesare să reacționeze la criza care secera vieți cu zecile de mii pe zi pe glob.

Democrații să nu uite, de asemenea, că blocajele statelor și închiderea bisericilor, afacerilor, serviciilor au luat mai multe vieți decât coronavirusul – sinucideri, supradoze, depresii, come alcoolice, netratarea cancerului și a altor boli terminale – state conduse, în marea lor majoritate de Partidul Democrat și închise de ei – New York, Illinois, California.

Orice economist debutant poate demonstra că un colaps economic generat de o criză globală poate avea efecte fără precedent pe termen mediu și lung, motiv pentru care toți liderii de state occidentale promit că nu-și vor mai închide economiile, țările și orașele.

Trebuie să acceptăm și să căutăm modalități de co-viețuire cu COVID-19 până se va crea o imunitate puternică, folosind tratamentele disponibile și know how-ul pe care medicii îl dețin la acest moment, mai ales în Statele Unite, țara cu cel mai bun sistem medical din lume. Donald Trump a ales să fie activ, pentru că în situații de criză lumea are nevoie de lideri curajoși.

Deja noua realitate că și Donald Trump, cel mai puternic președinte de pe glob, are COVID-19 nu ar trebui să fie un șoc, o conspirație, o bucurie și nici o dorință de moarte – nu este decât un episod obișnuit în noua paradigmă și ne rugăm pentru însănătoșirea sa și a Melaniei Trump cât mai curând.

În continuare Statele Unite se află în fața unei alegeri colosale, istorice, a două curente care vor să readucă America pe făgașul principiilor fondatoare versus deraierea ei ideologică spre un haos legislativ, economic și mai ales democratic.

Poate că Donald Trump a minimizat uneori coronavirusul sau a vorbit nepotrivit –  uneori excelând la asta – fiind un om de afaceri ajuns la o vârstă la care nu mai poate fi schimbat, dar acțiunile administrației lui au generat cea mai puternică Americă din istorie, cea mai puternică influență globală și tratate de pace în Orientul Mijlociu, cel mai fierbinte loc de pe glob.

Virusul a provenit din China comunistă care nu a întreprins nicio acțiune de blocare a răspândirii, aruncând planeta în haos, iar oricât de globaliști și de prietenoși am vrea să fim, există limite și delimitări, acțiuni și contramăsuri pentru a-ți proteja țara, poporul și în final, familia. Nu este vina lui Trump și nu trebuie să i se arunce în cârcă toate neajunsurile personale sau frustrarea politică a Partidului Democrat.

Da, din orice tabără ai privi, Donald Trump poate avea COVID-19: nu pentru că o merită, nu pentru că a „fost atacat cu el”, nu pentru că face jocuri politice – pur și simplu pentru că virusul l-a ajuns și pe el ca și pe restul de 34.4 milioane de persoane de pe glob, dintre care 23.9 milioane și-au revenit și din păcate, 1.02 milioane au murit din cauza complicațiilor provocate de el.

Într-o perioadă tulbure, confuză, avem nevoie de echilibru. Pentru a fi în siguranță, societatea trebuie protejată, susținută, dialogul trebuie să fie liantul ce unește taberele într-un interes comun, plecând de la principiile fondatoare ale Americii, încurajând libertatea de exprimare, libertatea religioasă și compasiunea, dar nu ignorând nedreptatea, manipularea, anarhia și răsturnarea valorilor care au definit societatea înfloritoare economic, social și moral”.

Autor: Timotei Dinică