"Da" pentru "fonfălău"!

Senatul a avizat urmărirea penală pentru Paul Păcuraru şi Codruţ Şereş.

Ministrul muncii Paul Păcuraru şi fostul ministru al economiei Codruţ Şereş vor fi urmăriţi penal după ce Senatul a dat, ieri, aviz favorabil cererilor DNA în acest sens. Păcuraru este urmărit într-un dosar, iar Şereş în două.

Paul Păcuraru a fost acuzat de procurori că ar fi fost mituit de colegul său de partid Dan Ilie Morega în mod pasiv prin „acceptarea promisiunii unor foloase“. Interesant este că, din interceptările telefonice depuse la dosar, reiese că Morega îl priveşte de sus pe ministrul muncii, lăudându-se într-o discuţie despre Păcuraru că l-a „ţinut în corzi pe fonfălău“.

Codruţ Şereş este acuzat în două dosare: în dosarul „Electrica“ unde este urmărit pentru sprijinirea unui grup cu caracter infracţional şi trădare şi în dosarul „Hidroelectrica“, unde este acuzat de favorizare la infracţiunea de subminare a economiei naţionale. „Îl făcui dracului pe fonf“ Potrivit documentelor trimise de procurori la parlament, Dan Morega ar fi obţinut de la Paul Păcuraru numirea lui George Romanescu, fratele deputatului Marcel Romanescu, pe funcţia de inspector-şef la Inspectoratul Teritorial de Muncă Gorj. În schimb, Morega l-a sprijinit pe fiul acestuia Mihnea Păcuraru să obţină, pentru firmele sale, o serie de contracte cu societăţi de stat din judeţul Gorj, în valoare de 113.000 lei.

Iniţial, lucrurile par să fi mers destul de greu, în ciuda unei prime discuţii dintre Morega şi Păcuraru purtată pe 3 iunie 2007 în care baronul de Gorj i-a cerut ministrului numirea lui Romanescu. Morega s-a văzut nevoit să insiste, iar pe 11 iunie l-a sunat din nou pe Paul Păcuraru şi i-a reproşat că nu a emis ordinul de numire. Ministrul i-a promis că problema va fi rezolvată. „Morega s-a grăbit să-l sune pe Marcel Romanescu şi să-i prezine succesul obţinut „până te duci, vii cu ea (este vorba de ordinul de numire - n.r.) că îl făcui dracului pe fonf“. „Am stat călare pe el două zile“ Până la urmă, George Romanescu a fost numit în fruntea Inspectoratului Teritorial de Muncă Gorj pe 15 iunie 2007 pe o perioadă de maximum şase luni. Pe 24 iunie, Morega l-a sunat pe proaspătul şef, iar tonul faţă de ministrul muncii a fost acelaşi: „Ai văzut cum l-am ţinut în corzi pe fonfălău?“. Morega şi-a subliniat contribuţia: „Am stat călare pe el două zile, mă“.

Pe 8 iulie 2007 au fost interceptate mai multe convorbiri efectuate de Dan Morega şi Paul Păcuraru în care ministrul muncii ar fi recunoscut că l-a ajutat cu numirea pe George Romanescu.

Ajutor pentru fiul lui Păcuraru

Potrivit procurorilor, la data de 20 iulie 2007, a fost interceptată o convorbire telefonică între Dan Morega şi Mihnea Păcuraru în care baronul de Gorj i-a promis că va vorbi la SNLO, însă Mihnea Păcuraru i-ar fi comunicat că la SNLO ar fi rezolvat problema printr-o intervenţie directă a ministrului. De altfel, procurorii au obţinut şi declaraţia şefului SNLO Eugen Davidoiu care a susţinut că a fost sunat de Paul Păcuraru pentru a-l primi în audienţă pe fiul său.

Într-o discuţie telefonică pe care au avut-o pe 26 iulie 2007, Morega îi reaminteşte ministrului că aştepta un telefon de la fiul acestuia, iar ministrul i-a spus că o să-i transmită fiului său să-l sune în legătură cu problema ce era de rezolvat. A doua zi, a fost interceptată a convorbire efectuată între Morega şi Mihnea Păcuraru, iar acesta i-a cerut să discute la Rovinari. Intervenţia s-a produs, cel puţin potrivit mărturiei directorului general al complexului Rovinari Laurenţiu Dan Ciurel: „Domnul Morega mi-a spus să mă duc să-l primesc pe Mihnea Păcuraru şi să-l ajut în măsura în care este posibil în legătură cu subiectul pe care el îl expune“.

ACUZAŢII Şereş - implicat în două dosare

Senatul a fost sesizat de Parchet în cazul a două dosare în ceea ce-l priveşte pe conservatorul Codruţ Şereş, dosare referitoare la privatizarea SC Electrica Muntenia Sud şi la situaţia de la Hidroelectrica. În dosarul „Electrica“, fostul ministru Codruţ Şereş este acuzat de sprijinire a unui grup infracţional cu caracter transnaţional. În acelaşi dosar, Codruţ Şereş este acuzat de trădare prin transmiterea de secrete. În dosarul „Hidroelectrica“, Şereş este acuzat de favorizare la infracţiunea de subminare a economiei naţionale. De asemenea, el este acuzat de sprijinire a unei asociaţii infracţionale. Procurorii susţin că fostul ministru a sprijinit gruparea constituită prin ascunderea activităţilor infracţionale săvârşite de membrii acesteia. Şereş este acuzat că, deşi a luat la cunoştinţă despre manifestările ilicite penale, nici nu a denunţat faptele respective şi nici nu a sesizat organele judiciare.

VOT

Senatul a lăsat DNA să-şi facă treaba Pentru începerea urmăririi penale a lui Paul Păcuraru s-au pronunţat 75 de senatori, iar 44 au fost împotrivă, în timp ce un vot a fost anulat. În cazul lui Şereş, votul a fost dat pentru fiecare din cele două dosare care îl vizează. În primul dosar, care se referă la privatizarea „Electrica Muntenia Sud“, senatorii au adoptat cererea de începere a urmăririi penale cu 83 de voturi pentru, 36 împotrivă şi unul anulat. În al doilea dosar al lui Şereş, privind privatizarea „Hidroelectrica“, a fost adoptată cererea de începere a urmăririi penale cu 79 de voturi pentru, 40 împotrivă şi unul anulat.

PNL, PDL, PRM şi UDMR au anunţat că votează pentru începerea urmăririi penale, PSD a decis că senatorii partidului votează potrivit propriei conştiinţe, iar PC a votat împotriva urmării penale a lui Codruţ Şereş. Senatorii au votat pentru dovedirea în instanţă a „dosarelor politice ale DNA“

Pentru a compensa caracterul presupus politic al dosarelor lui Şereş şi Păcuraru, Senatul a solicitat Parchetului să extindă „cercetările cu privire la toate faptele şi persoanele a căror nominalizare şi implicare rezultă din documentele transmise, prin administrarea tuturor probelor necesare“. Astfel, potrivit senatorilor, procurorii ar trebui să-i cerceteze în acest dosar şi pe PDL-iştii Theodor Stolojan, Adriean Videanu, Gheorghe Seculici, dar şi pe toţi demnitarii din guvern sau de pe lângă preşedintele Traian Băsescu care apar în interceptări. Pe de altă parte, în hotărârea adoptată de plenul Senatului a fost introdusă o cerinţă suplimentară: procurorii să finalizeze cercetările „într-un termen rezonabil“, cu toate că îşi exprimă „îngrijorările şi obiecţiile“ faţă de consistenţa probelor.

În intervenţia sa, Şereş a explicat că nu doreşte să fie începută urmărirea penală în cele două dosare în care este acuzat de trădare şi subminarea economiei naţionale, deoarece ar însemna să fie „târât prin tribunale 5-6 ani“ fiind nevinovat. Pe cealaltă parte, Paul Păcuraru, le-a cerut colegilor să voteze pentru începerea urmăririi penale în cazul său, motivând că vrea să arate „adevărata latură politică“ a dosarului care i-a fost instrumentat. Blaga sugerează că Băsescu îl va suspenda pe Păcuraru După o situaţie hilară, în care votul a fost reluat din cauza unui proaspăt învestit senator PDL (Viorel Alexandru), aleşii au votat, „la pachet“, pentru începerea urmăririi penale. Secretarul general al PDL, Vasile Blaga, a declarat ieri, pentru NewsIn, că, în opinia sa, Traian Băsescu va proceda în cazul lui Paul Păcuraru la fel cum a făcut-o şi în alte situaţii similare, pentru a nu exista posibilitatea percepţiei că o persoană întro funcţie publică poate influenţa ancheta. (Andi Manciu) Justificarea procurorilor pentru acuzaţia de trădare: "A transmis date şi informaţii confidenţiale care, prin caracterul şi importanţa lor, sunt de natură să pericliteze securitatea statului privind derularea procesului de SC Electrica Muntenia Sud unei grupări infracţionale cu caracter transnaţional."

DECIZIE. Senatorii au acceptat, în cele din urmă, urmărirea penală a celor doi colegi