Incidentul s-a petrecut în spațiul aerian internațional pe 17 mai, când un avion de recunoaștere al marinei americane efectua o misiune de patrulare de rutină, a anunțat aceeași sursă, citată de BBC.

Un oficial militar american, citat de Assciated Press, a declarat că pilotul de pe avionul de recunoaștere a fost bevoit să coboare circa 60 de metri pentru a evita o coliziune cu cele două aparate chineze.

Tensiunile în regiune au crescut considerabil în ultimul an, unde China și Statele Unite se acuză reciproc de activități ilegale, în urma conflictului legat de Arhipelagul Spratly, unde Beijingul construiește o bază militară. Zona este revendicată de mai multe state din zonă.

Pe mai multe insule din arhipelagul de corali, pe care China le consideră în proprietatea sa, Beijingul a construit mai multe facilități, printre care o pistă de aterizare și un far. Statele Unite nu recunoaște însă pretențiile Chinei și susține că Arhipelaugurile Spratly și Paracels se află în apele și spațiul aerian internațional.