Cuvintele pronunțate greșit. Mulți români fac aceste greșeli fără să știe

Cuvinte. Sursa foto: Pixabay

Cuvintele pe care majoritatea românilor le folosesc greșit sunt destul de multe. Din păcate, pentru unii limba noastră poate da bătăi de cap, chiar și în cazul unor cuvinte aparent destul de simple. Mai jos vă prezentăm câteva exemple.

Cuvintele pronunțate greșit. Află dacă și tu faci aceste greșeli

Limba română este complexă, cu reguli gramaticale specifice, flexiuni și excepții. Folosirea incorectă sau schimbarea în sens a unor cuvinte poate duce adesea la confuzii.

Greșelile și confuziile de scriere și exprimare în limba română pot fi atribuite unui amestec de factori, și anume: educația, tehnologia, influențele regionale și contextul socio-cultural.

De asemenea, conversațiile pe platformele sociale sau în mesaje scurte pot favoriza abrevierile și exprimările greșite, afectând astfel corectitudinea limbii române.

Cuvintele pronunțate greșit. Sursa foto: Pixabay

Unul dintre cuvintele „problemă” este „mostră”

Potrivit Dicționarului explicativ al limbii române (DEX), „mostră” reprezintă „un exemplar luat dintr-o serie de obiecte identice sau cantitate mică dintr-o marfă, dintr-un material etc., după care se pot aprecia anumite însușiri ale acestora”.

Acest termen provine din limba italiană. Iar cu alte cuvinte, „mostră” reprezintă o bucățică mică sau o porțiune din ceva, care are ca scop demonstrarea calităților ori caracteristicilor unui întreg.

Dar 8 din 10 români adaugă „n” în acest cuvânt, adică „monstră”, care este total greșit. Există însă și sinonime pentru acest cuvânt.„Mostră” poate fi înlocuit și cu „probă”, „model”, ori „eșantion”.

Un alt cuvânt care dă bătăi de cap este „ultim”. Mai exact, este vorba despre formele „ultimele” sau „ultimile”, care îi pot induce în eroare pe mulți. Forma corectă este „ultimele”.

Cuvintele pronunțate greșit. Sursa foto: Pixabay

Cuvintele pronunțate greșit. Un alt exemplu: „Servici”

Forma corectă a cuvântului este „serviciu”. Greșelile de limbă au devenit din ce în ce mai dese în mass-media, pe bloguri sau în postările de pe rețelele de socializare. De exemplu: o întâlnire inopinantă, o vizită inopinantă.

Forma corectă a cuvântului este „inopinat” şi înseamnă, potrivit DEX, neprevăzut, neaşteptat, o acţiune la care nu te gândeşti.

Un alt cuvânt este „Vroiam”. Forma corectă a cuvântului este „voiam”. În limba română nu există verbul a vroi.

„Flebeţe”. Forma corectă a cuvântului este „febleţe”, cuvânt ce înseamnă înclinaţie, slăbiciune, atracţie pe care o simte cineva pentru o persoană, potrivit dictie.ro.